Categorieën

Service

Van Stigt Thans roemloos ten onder

Van Stigt Thans roemloos ten onder
Sport

Van Stigt Thans roemloos ten onder

  • Redactie
  • 17-09-2016
  • Sport
Van Stigt Thans roemloos ten onder
DAMMEN - Logistiek zorgde vandaag voor grote problemen in de Nederlandse damcompetitie. Of Van Stigt Thans het verlies in de eerste ronde volledig op dit conto kan schuiven, is echter maar de vraag.

Tot grote schrik van diverse topclubs waren verschillende Oost-Europese spelers er vandaag niet bij. Het vliegtuig waarmee ze naar Nederland zouden komen, vloog niet. Beide op de eerste ronde van de competitie geplande sleutelwedstrijden Witte van Moort - Huissen en Van Stigt Thans - Hijken, werden hevig getroffen door het ontbreken van deze onmisbare spelers. Huissen moest het tegen Witte van Moort doen zonder Guntis Valneris en het Schiedamse Van Stigt Thans zonder Raymond Vipulis. Huissen wist desondanks een benauwde zegen te boeken. De Schiedammers echter gingen met 12-8 roemloos ten onder tegen landskampioen Hijken.

De landskampioen was op volledige oorlogssterkte. Vijf internationale grootmeesters, waaronder Harm Wiersma en Roel Boomstra. Twee internationale meesters en nog wat klein grut. Tegen een dergelijke ploeg heb je wat geluk nodig. Aan acht borden sloeg het niet uit. Op twee borden lieten de Schiedammers zich in de eindfase van de wedstrijd het kaas van het brood eten. Jeroen Kos had uitzicht op remise tegen Roel Boomstra. Echter: hij liet zich bedotten. Peter van der Stap stond lange tijd overwegend tegen grootmeester Auke Scholma. Hij gaf zijn tegenstander de gelegenheid af te wikkelen naar een remise eindspel. Daarin opereerde hij opmerkelijk weinig accuraat.

Mor Seck debuteerde zaterdag in het eerste. Enkele minuten voor het begin van de wedstrijd kreeg hij te horen dat Raymond Vipulis niet zou komen en dat hij de honneurs zou moeten waarnemen. Hij mocht zo maar tegen Harm Wiersma. Betrekkelijk moeiteloos wist hij het droog te houden tegen de grote meester. Het is niet helemaal duidelijk of deze het wel echt probeerde. Afrikanen kunnen verschrikkelijk gevaarlijk zijn. De openingskeuze was nogal rustig.

Het tweede team van Van Stigt Thans mocht de eerste wedstrijd tegen de favoriet voor de titel in de hoofdklasse, Excelsior uit Den Bosch. De Bosschenaren kwamen op volledige oorlogssterkte. Naast normale spelers als Frank Teer, Mari van Ballegooijen en Wim van de Kooij, heeft het team zich versterkt met de zusters Federovich uit Wit-Rusland. Deze verblijven tijdelijk in Nederland en spelen in de clubcompetitie voor de Brabanders. Tot ieders verbazing nam de thuisclub resoluut de leiding met overwinningen van Henk de Witt en Juan Camelia. Kees Romijn liet zich daarna opknopen door de sterkste van beide Wit-Russische dames. Na vijf uur spelen liet Hans Lansbergen tenslotte een remise-eindspel verloren gaan en moest Van Stight Thans 2 met een gelijkspel genoegen nemen.