Van Stigt Thans klaar voor nieuwe competitie

12-09-2021 Sport Redactie

Jeugdspeler Emre Hageman houdt Anatoli Gantwarg op remise.


DAMMEN - De dammers van Van Stigt Thans hopen de damcompetitie die volgende week begint, dit seizoen wel tot een goed eind te kunnen brengen. "De poging van vorig jaar eindigde roemloos na twee ronden", aldus Frits Luteijn namens de Schiedamse dammers.

"Ditmaal is er hoop dat de competitie wel tot een goed einde kan worden gebracht. Inmiddels is bijna iedereen in de damwereld gevaccineerd. Er mag weer gereisd worden. Alle spelers zijn zodoende weer beschikbaar."

Een damcompetitie succesvol afronden betekent voor Van Stigt Thans vooraleer regerend landskampioen Hijken aftroeven. "Weliswaar heeft de ploeg uit Drente nog steeds een aanmerkelijk hoger gemiddelde rating (1472 tegen 1432), maar cijfers zijn maar cijfers", aldus Luteijn. Op cruciale ogenblikken kan wat geluk volgens hem veel doen.

Niemand zit geheel zonder wedstrijdritme achter de borden, er wordt binnen de vereniging al weer enkele maanden gedamd. Tijdens de wedstrijden is minder dan anderhalve meter toegestaan tussen beide spelers. "Na afloop van de partij gelden de regels weer. Publiek is niet welkom, maar de spelers mogen mits afstand wordt gehouden de partijen van clubgenoten volgen."

De belangrijkste wijziging in het team van VST dit jaar is Emre Hageman. Hij is van jeugdspeler gepromoveerd naar het eerste. Teamleider Rob Clerc is er van overtuigd dat dit het juiste moment is om tot deze stap over te gaan. Jeroen Kos doet daarvoor een stap terug naar het tweede. Dat betekent nog steeds meedoen op het hoogste niveau in het Nederlandse dammen, want het tweede van VST speelt net als het eerst in de ereklasse. Ook dat tweede team kent volgens Luteijn 'voldoende spelers van grootmeesterniveau' om het te kunnen bolwerken.

"Schiedam zet al weer jaren in op de breedte en niet puur op de top. Naast de echte toppers in het eerste zijn subtoppers verdeeld over het eerste en het tweede." De drie Afrikaanse spelers Aligna (rating 1442), Mbongo (1413) en Niami (1402) spelen in het tweede. De staart van het eerste met Hageman (1235), Remeijer (1380) en Luteijn zelf met 1364 punten is in principe zwakker. Toch wordt daarvoor gekozen. De Afrikanen zijn wat wisselvallig. Luteijn: "Jeugdspelers blijven in het begin van hun carrière vaak wat achter in Elo. Maar over een jaar heeft Emre Hageman ongetwijfeld een bij zijn huidige speelkracht passend Elo."

De sterkste spelers van het eerste zijn dit jaar Vadim Virny (1520 punten) met daar net achter Anatoli Gantwarg (1517), Jitse Slump (1503), Rob Clerc (1498) en Ron Heusdens (1465). Buiten de relatieve nieuwelingen Slump en Virny zijn zij al jaren actief voor VST. Gantwarg geeft voor elke wedstrijd een masterclass. "Hij wil dat blijven doen. Alle spelers profiteren daarvan." Jitse Slump is nu voormalig jeugdspeler. Hij heeft tweemaal deelgenomen aan het wereldkampioenschap. "In opmerkelijke korte tijd heeft hij een Elo gekregen van boven de 1500 en mag zich tot de groten in de damwereld rekenen."

Gerelateerd