Van Stigt Thans blijft onverstoorbaar winnen

14-11-2021 Sport Redactie/Frits Luteijn

Jitse Slump (links) slaat het bord leeg tegen Martijn de Leeuw met op de achtergrond Hein Meijer; foto: VST


DAMMEN - Tijdens de vijfde ronde van de nationale damcompetitie ging van Stigt Thans onverstoorbaar verder met de tafel van twee. Outsider Witte van Moort werd met 13-7 van het bord gezet. Met alle concurrenten verslagen staat Schiedam nu twee punten los van de rest van het veld. In de rest van het seizoen volgen vooral wedstrijden tegen degradatiekandidaten, terwijl de concurrentie in onderlinge wedstrijden elkaar het leven zuur maakt.

Enkele verenigingen kampen vanwege de Coronamaatregelen met een nijpend spelerstekort. Sommige hebben zowel spelers die niet durven als niet mogen. Culemborg berichtte gisterochtend tegenstander Wageningen dat ze onvoldoende spelers hadden. Daardoor is Culemborg feitelijk uitgeschakeld als concurrent voor de titel. Schiedam had zaterdag weinig personele problemen, omdat het tweede team vrij was. Ook de volgende wedstrijd zijn er geen problemen, omdat dan het eerste tegen het tweede speelt. Pas in januari wordt het ook voor Schiedam weer puzzelen om in alle teams met voldoende spelers achter de borden te verschijnen.

Hoewel de opstelling niet gunstig was, leek de wedstrijd aanvankelijk voorspoedig te verlopen. Ron Heusdens kreeg zijn tegenstander op de rug en hoefde nog slechts te incasseren. In een moment van onoplettendheid wisselde hij twee zetten om. Opeens had zijn tegenstander, combinatiespecialist Jan van Dijk, de tijd voor een combinatienet, waarmee hij de eindjes nog aan elkaar kon knopen. De computer gaf in het late eindspel nog een verrassende motiefwinst aan voor Heusdens. Maar dat was in razende tijdnood niet meer aan de spelers besteed.

Ondertussen had de sterkste speler van Schiedam Vadim Virny beet. Zijn tegenstander had in het vroege middenspel een stuk laten verdwalen op de rechter vleugel. Dat stuk bleek voldoende aanknopingspunt om in een lange genadeloze zettenreeks te resulteren in een dodelijke afwikkeling met naslag. Jitse Slump was daarna de man van de wedstrijd. In een bizar voorpostengevecht, waarbij zijn stukken diep doordrongen in de verdediging van de tegenstander wist hij via een grote afwikkeling vrijwel alle stukken van zijn tegenstander van het bord te combineren. Die was zo geschrokken, dat hij nog minutenlang naar het bijna lege bord zat te kijken.

Hein Meijer haalde voor Schiedam de derde overwinning binnen. In het vroege middenspel slaagde hij erin de verdediging van zijn tegenstander op de linker vleugel te slopen. Dat was aanleiding tot een bizarre uitwisseling van stukken. Hij kwam op twee velden afstand van dam met op termijn de potentiële mogelijkheid ook de laatste twee velden te overbruggen, terwijl zijn tegenstander een machtig centrum met een diep doorgedrongen voorpost had. Een reeks kleine rekenfoutjes resulteerde vervolgens in een onnodige nederlaag voor zijn tegenstander, Gil Salomé.Gerelateerd