Van Stigt Thans blijft meedingen naar de titel

22-12-2019 Sport Redactie

Schiedamse topper Vadim Virny komt er niet doorheen tegen collega Johan Krajenbrink; foto: VST


DAMMEN - Van Stigt Thans deed goede zaken in de damcompetitie. De drie kanshebbers op de landstitel wonnen tijdens de zesde ronde allemaal met 11-9.

Terwijl Culemborg moeite had met een degradatiekandidaat en Hijken ook niet blij was met slechts 11-9 tegen Witte van Moort, won Van Sticht Thans met dezelfde cijfers van de gevaarlijke concurrent Huissen (nummer vier). Hijken blijft daardoor aan de leiding gevolgd op een punt door de achtervolgers Culemborg en Schiedam, die al tegen elkaar gespeeld hebben. De twee wedstrijden later in de competitie van Hijken tegen Schiedam en Culemborg gaan beslissen over het kampioenschap.

Een uitwedstrijd tegen Huissen is altijd lastig. Het gaat vooral om de opstelling. Beide ploegen hebben een groot aantal grootmeesters. Als deze elkaar treffen, dan wordt het bijna altijd remise. De teams hebben ook een paar zwakke plekken. Als daar een supergrootmeester zit, dan ontstaan er wel kansen. Huissen trof met Guntis Valneris en Alexander Baliakin de twee internationaal meesters Jitse Slump en Frits Luteijn. Anatoli Gantwarg had Hendriksen (zonder titel). Vijf uur lang beukten de heren op de deur. Gantwarg won. t.

Zo simpel was het evenwel niet. Ook aan andere borden ontstond strijd. Grootmeester Anton van Berkel speelde tegen collega Jos Stokkel. Het ging van dik hout zaagt men planken. Na een grote vereenvoudiging leek Schiedam aan dit bord aan het langste eind te trekken. Echter de Huissenaar wist een prachtige combinatie uit de hoed toveren voor remise. In de partij Casper Remeijer - Fred de Koning (beiden spelers zonder internationale titel) leek de Schiedammer op de winst af te stevenen. Echter het bereiken van de gewonnen stand had zoveel tijd gekost, dat de finesse nodig om het eindspel te winnen, gehaast door de klok, niet tijdig meer gevonden werd.

De partij Baliakin - Luteijn illustreert hoe een topspeler dat aanpakt. Hij begint met een zo scherp mogelijke opening. Als dat niet resulteert in het gewenste resultaat, dan ruilt hij de stand open in de hoop dat de tegenstander zijn oriëntatie verliest en zwakke zetten gaat spelen. Met deze tactiek gaat hij de hele partij door. Als verdediger is het dan belangrijk om na elke decorwisseling een kwartiertje de stand te bestuderen en een plan te maken. Steeds de beste zetten blijven spelen met telkens zetcontrole om onaangename tactische verrassingen uit te sluiten. Concentratie vasthouden tot de laatste zet. Want er wordt door een supergrootmeester nu eenmaal doorgespeeld tot alles echt helemaal op is.

Het tweede van Van Stigt Thans toont een verpletterende overmacht in haar klasse. Voor de zesde maal werd met grote cijfers gewonnen. De uitwedstrijd tegen Dios/Eureka werd een verpletterende 6-14. Ze zijn nu vier wedstrijdpunten los van de rest van het veld. Dirk van Schaik, Thomy Mbongo, Waldo Aliar en Christian Niami waren de Schiedamse winnaars. Met vijf ronden te gaan is er nu reeds een wonder nodig om ze het kampioenschap en promotie naar de ereklasse te doen ontgaan.Gerelateerd