Van Emden sterk in Giro-tijdrit

17-05-2017 Sport Redactie

FOLIGNO - Het was tijdritdag in de Giro - dus een dag voor Schiedammer Jos van Emden om 'zijn neus aan het venster te drukken'. Ook al rijdt Van Emden voor de Lotto-Jumboploeg van kopman Steven Kruijswijk - de man die vorig jaar de Italiaanse ronde leek te gaan winnen, tot hij over de kop ging in een sneeuwrand op de Agnello - en is zijn taak vooral rijden in dienst van, hij kon het toch niet laten.

Van Emden gaf ouderwets gas tussen Foligno en Montefalco en werd achtste in de etappe over bijna veertig kilometer. Op 2,15 minuten van klasbak Tom Dumoulin, in Rio de een na beste tijdrijder, achter de gestopte Fabian Cancellara. Maar Van Emden - bezig aan zijn zesde Giro - eindigde wel voor Kruijswijk, voor Bouke Mollema, voor rozetruidrager Nairo Quintana en voor de erkende tijdrijder Stef Clement. De prestatie van Van Emden bezorgden zijn team een vierde plaats in het dagploegenklassement.

Dumoulin maakte met zijn winst zijn achterstand op de Colombiaan Quintana goed en rijdt vandaag vandaag in het roze van de leider van het Algemeen Klassement. Mollema staat na Quintana derde, Van Emden staat op plaats 106, op al ruim een uur van Dumoulin.Gerelateerd