Tweeling plaatst zich voor NK-finale carrouselrijden

06-06-2019 Sport Redactie

Sarah, rechts en Sophie, links met teamgenoot in het midden


SCHIEDAM – De Schiedamse tweeling Sarah en Sophie Jutte heeft zich geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap carrouselrijden, een soort dressuur in teamverband.

Dat deden zij op hun paarden Cindy en Roulette, samen met andere ruiters van het carrouselteam Hillegersberg, zestien in totaal. In het team zowel pony's en paarden (als er te weining pony's zijn). Sommige teams tellen twaalf combinaties, andere zestien. De pony's mogen alleen bereden worden door jongeren van achttien en jonger.

Sophie en Sarah zijn vijftien. Ze rijden al een jaar of acht paard en sinds ongeveer vijf jaar 'carrousel'. Ze kozen voor deze sport omdat veel ruiters er op de manage in Hillegersberg mee bezig zijn en de sfeer er dus een is van 'doe lekker mee'. Op de manege zijn maar liefst drie carrouselteams te vinden.

Dit weekend reden de zussen uit Bijdorp naar goud in de voorrondes van het Nederlands Kampioenschap in Nieuwe Wetering. Dat deden ze met overmacht, aldus de volgers. “We haalden een groot aantal punten”, vertelt Sarah. Tijdens de voorrondes plaatsten zich de winnaar van de tweede divisie, de nummers een en twee van eerste divisie en drie teams van de ochtendwedstrijd in de eredivisie en vier teams van de middagwedstrijd. Het team van de Jutte-zussen rijdt in de eredivisie en werd in de middag eerste in de wedstrijd.

Op 30 juni dingt het team mee naar de Nederlandse titel op het kampioenschap in Haarlem.

Sarah legt uit dat het wezen van het carrouselrijden gaat om timing en nauwkeurig rijden. Op muziek wordt een manoeuvre gereden. Die mix van team- en individuele sport is volgens Sarah precies de charme van de sport. “Die manoeuvre steeds mooier maken.” Ingespeeld raken op elkaar door veel te trainen, dat is het. “We worden in de wedstrijd beoordeeld op uitvoering en originaliteit.” Een plus voor het team is dat het beschikt over een ervaren kracht die de oefeningen verzint. “De onze zijn lastiger” en dus bieden ze de mogelijkheid om uit te blinken.

Het team uit Hillegersberg werd elf jaar achter elkaar kampioen in het carrouselrijden, maar juist vorig jaar werd het team tweede. Dit jaar is het eerste waarin de tweeling Jutte in het eerste team van de club meerijdt.

Bekijk de foto'sGerelateerd