Twee teams van VST aan kop

29-10-2017 Sport Redactie

Invallers Thomy Mbongo en Christian Niami; foto: VST

DAMMEN - De hoogste teams van damvereniging Van Stigt Thans gaan na de derde ronde van de nationale competitie aan de leiding in hun klasse. Het eerste alleen op bordpunten. Het tweede ook op wedstrijdpunten. 

Het grootste probleem voor VST was om aan voldoende spelers te komen. Door bijzondere omstandigheden moesten diverse spelers verstek laten gaan. Zoals de wellicht toekomstig jeugdwereldkampioen Jitse Slump, die speelt in Dabki, Polen om de wereldtitel. Besloten werd om extra spelers in te zetten van buiten. Zoals de Afrikaanse spelers Thomy Mbongo en Christian Niami. Beiden uit Kameroen. Beiden wonend in Noord-Frankrijk en beschikbaar. Dat gaf in de actuele wedstrijd wat overkill. Het eerste won met de ongekende cijfers van 16-4 en het tweede versloeg de belangrijkste concurrent Excelsior met 12-8.

De derde competitieronde stond helemaal in het teken van het tweede. Dat heeft de ambitie naar de ereklasse te promoveren. Hoe dat moet, als ze daar eenmaal zijn gearriveerd weet niemand. Maar wie dan leeft, dan zorgt, redeneert de Schiedamse damvereniging. Het was ondanks de versterking een lastige wedstrijd voor het tweede, waarin langdurig geen beslissingen vielen. Pas na vier uur werd duidelijk, dat de buit binnen was.

Het eerste had een makkie. Met vijf internationale grootmeesters en drie internationale meesters was het tegen een ploeg met één sterke internationale meester wachten op de punten. Raymonds Vipulis was het eerste klaar. De tegenstander gaf na een afwikkeling met stukverlies direct op, terwijl er nog best wat te hopen viel. Rob Clerc dreef zijn tegenstander flink in het nauw; onder druk vergat deze 'zetcontrole' en werd vernietigend van het bord gecombineerd.

Frits Luteijn was daarna de eerste, die normaal wist af te wikkelen naar een winnend eindspel, gevolgd door de grootmeesters Anatoli Gantwarg, Anton van Berkel en Hein Meijer. Waarbij aangetekend moet worden dat Van Berkel de buit binnenhaalde met een listige meerslag in remisestelling.Gerelateerd