Tiny Mous reikt boek over vijftig jaar dammen uit aan aftredend voorzitter

27-08-2021 Sport Kor Kegel

Tiny Mous reikt het eerste exemplaar uit aan Frits Luteijn. Foto: Leo Mous


SCHIEDAM – Vrijdagavond is al decennia lang de vaste damavond van Van Stigt Thans, dus vanavond greep Tiny Mous de gelegenheid aan om zijn bijzondere ‘encyclopedie’ over vijftig jaar dammen uit te reiken aan scheidend voorzitter Frits Luteijn.  

Op de algemene ledenvergadering waren 25 dammers aanwezig. Vermeldenswaardig is dat Luteijn zestien jaar geleden het voorzitterschap overnam van Tiny Mous en dat deze hem nu weer opvolgt. Een stuivertje wisselen na zestien jaar. 

Het boek is door de damclub met groot enthousiasme ontvangen. Na de vergadering werd het druk besproken en de rest van de avond riep het veel oude verhalen over de damclub in herinnering.  

Van Stigt Thans is in 1931 begonnen als Damclub Schiedam. Vijftig jaar geleden werd Tiny Mous er lid van en toen al was het in de regio een sterke club. Sinds Jan van Stigt Thans de club in 2001 ging sponsoren en internationale grootmeesters als Anatoli Gantvarg en Rob Clerc het eerste team kwamen versterken, speelt Van Stigt Thans op topniveau.  

Mous was een echte verzamelaar. Hij bewaarde alles dat met de club te maken had en kreeg een paar jaar geleden het idee er een boek over te schrijven. Het is een encyclopedisch aandoende dikke pil geworden. Zelf noemt Tiny Mous het de ‘encyclopedie’ van het Schiedamse dammen. Het boek meldt alle kampioenen sinds 1931 en van elk seizoen vanaf 1971 de scores, de partijen, het competitieverloop en de eindlijsten. Hij sprokkelde info uit alle clubbladen die van 1967 tot 2004 verschenen en na die datum vooral van het internet en de eigen damclubsite (www.damclub.nl). Van elk jaar heeft Tiny Mous vier partijen uitgelicht die hij zelf speelde, met een verklarende analyse. Voor de liefhebber is het een standaardwerk waar je vele weken, maanden plezier van kunt hebben. 

Tussendoor vertelt Tiny Mous over het wel en wee van de club, aangevuld met persoonlijke herinneringen, en hij heeft vijftig gerenommeerde leden uitgelicht en geportretteerd. Wat begon als een manier om de verzamelde paperassen over de club te bundelen, groeide uit tot een omvangrijk boek van driehonderd pagina’s.  

Het boek is te koop voor 35 euro exclusief verzendkosten, maar Tiny financiert het grotendeels zelf en zou extra bijdragen op prijs stellen om de drukkosten te dekken. Op www.damclub.nl staat meer informatie.Gerelateerd