Teleurstelling over gelijkspel bij VST

16-10-2016 Sport Redactie

Jeroen Kos en Michiel Kloosterziel tegen elkaar in Apeldoorn; beide zijn Schiedammers - foto: Frits Luteijn

DAMMEN - Lichte teleurstelling bij de dammers van Van Stigt Thans na de wedstrijd tegen Apeldoorn. Er was op meer gehoopt dan het gelijke spel dat werd geboekt.

"In de derde ronde van de nationale damcompetitie worden de bokken van de schapen gescheiden", bericht Frits Luteijn namens Van Stigt Thans. "Apeldoorn is een ploeg die traditioneel gezien in de top van het klassement meedraait." De Schiedammers hoopten op een overwinning. Het werd slechts een gelijkspel - en ook nog eens op de valreep vanuit gewonnen positie praktisch de hele wedstrijd.

Op volle oorlogsterkte is Apeldoorn een ploeg, die gevreesd moet worden. "Echter: om een of andere reden is hun sterkste speler er niet bij als ze thuis spelen", aldus Luteijn. Ook was de opstelling uitgesproken gunstig voor de Schiedammers. Raymonds Vipulis en Anton van Berkel zaten op hun zwakste spelers: "Zij weten wel raad met een dergelijk cadeautje." Van Berkel speelde een voor hem kenmerkende, wat speculatieve opening en stond na een onnauwkeurigheid van de tegenstander al binnen tien zetten praktisch gewonnen. Vipulis moest er wat harder voor werken.

Het probleem in deze wedstrijd vormden Casper Remeijer en Peter van der Stap. "Beiden tijdnoodridders. Dan gaat er wel eens wat mis." Peter van der Stap is recentelijk gepensioneerd. "Uitgerust achter het bord zitten, is gewoon niet goed voor het realiteitsbesef", aldus Luteijn. "Voluit gaat hij er tegenaan. Ook tegen grootmeesters. Dat is niet nodig. Een grootmeester die zit tegen een van de zwaksten van de tegenpartij, is tot alles bereid om spanningen op het bord te krijgen. Het is dan de kunst hem daar flink voor te laten werken." Ook tegen Hein Meijer maakte Van der Stap het spel, in plaats van zijn tegenstander. Zodoende stond de VST-speler al na tien zetten 'hoogst bedenkelijk'. "Een beetje meer kijken naar de tegenstander zou goed zijn voor de resultaten...", typeert Luteijn het spanningsveld binnen een damteam in de nationale competitie.

Het werd met zes remises, winstpartijen voor Van Berkel en Vipulis en verlies van Van der Stap en Remeijer 10-10. VST staat achtste, met drie punten uit drie wedstrijden en aan de borden een 30-30 stand.Gerelateerd