Sterke seizoensopening Van Stigt Thans

17-09-2017 Sport Redactie

De grootmeesters Rob Clerc, Anatoli Gantwarg en op de achtergrond Hein Meijer speelden alledrie remise; foto: VST

DAMMEN - Van Stigt Thans (VST) maakte een sprankelend begin aan de nieuwe competitie. Het eerste won met 13-7 van CTD Arnhem, het tweede boekte een nog grotere overwinning op Samen Sterk: 15-5.

Tot het derde uur was er in de wedstrijd tegen de Arnhemmers nog weinig van te zeggen. Aan alle borden was er een groot Elo-verschil, maar dat vertaalde zich nog niet in grote overwichten in de stellingen. In het laatste uur ontwikkelden zich soms vanuit het niets opeens gewonnen partijen.

De enige die vanaf het eerste begin op winst mocht hopen was Ron Heusdens. Zijn tegenstander liet zich vanuit een bekende opening in de korte vleugel opsluiten. Het vereiste wat kunst en vliegwerk om deze op het bord te houden. Het eindigde in een grappige afwikkeling met een schijf meer en een technisch gewonnen eindspel.

Anton van Berkel had vanaf het begin randschijvenspel. Dat is zeer ondoorgrondelijk. De tegenstander zette formaties neer waar ze niet hoorden en er ontwikkelde zich geleidelijk aan een verpletterende aanval, waarbij de tegenstander zelfs niet meer in de buurt van een dam kwam.

Frits Luteijn werd verrast door een zeer scherpe openingsbehandeling van zijn tegenstander. Tegen alle verwachtingen in eindigde het in een soort natte voetzoeker met hooguit wat druk voor de Schiedammer. Een laatste desperate poging er wat van te maken had zowaar succes. Een dreigende doorbraak kon alleen met een stukoffer gestopt worden. Er was wat compensatie. Echter twee uur later was de vis op het droge.

Naast deze drie overwinningen van VST-spelers werden alle partijen remise. Om aan te geven hoe groot de ambities van het team zijn, bleek gaande de middag de aandacht voor de ontwikkelingen elders in het land groot. Titelfavoriet Hijken liep een nederland op tegen Witte van Moort. Dat zijn de partijen die aan het eind van het seizoen de doorslag kunnen geven, zo weten ze bij VST. Dubbele winst dus, bij wijze van spreken.Gerelateerd