Spektakel tegen Zweden

• 11-12-2016
HANDBAL - Het Nederlands handbalteam won vanavond op het Europees Kampioenschap van Zweden. Het was de eerste wedstrijd in de hoofdronde en brengt het damesteam dichter bij de halve finales.

Het werd tegen het thuisland Zweden in Göteborg een spetterende wedstrijd met 33-30 verslagen. Het betekende de eerste zege op Zweden sinds twaalf jaar - in Rio werd het gelijk. Ook op het vorige EK en het laatste WK konden de twee teams elkaar niet kloppen.

Estavana Polman opende de score voor de ploeg van bondscoach Helle Thomsen. Jenny Alm en Isabelle Gulldén antwoordden snel met twee Zweedse treffers. Het was tevens de laatste keer dat Zweden op voorsprong kwam. Opnieuw Estavana Polman, Yvette Broch en Nycke Groot zorgden voor een 4-2 voorsprong maar het thuisland, gesteund door ruim zesduizend fanatieke toeschouwers, bleef aanhaken. Viermaal kwam Zweden langszij maar nooit op voorsprong. Nederland overtuigde weer met razendsnelle, flitsende aanvallen waar de Zweedse defensie geen antwoord op had. Tess Wester had een groot aandeel in de Nederlandse voorsprong.

Ook in de tweede helft toonden de Nederlandse handbaldames zich uiterst effectief. Steeds weer was het een andere speelster die het net trof. Ook de Schiedamse Kelly Dulfer wist twee keer het doel te vinden. Bij een 22-21 voorsprong na tien minuten in de tweede helft was er even een moment van twijfel bij de Nederlandse aanhang. Maura Visser kreeg de rode kaart voorgeschoteld van de Kroatische scheidsrechters nadat ze ongelukkig keepster Johanna Bundsen vol in het gezicht trof. Tien minuten voor het einde was Debbie Bont belangrijk met twee treffers (28-25), gevolgd door een fantastische redding van Tess Wester die een vrije doelkans van Sabina Jacobsen pareerde. In de slotfase liep Nederland verder uit en kwam de zege geen moment meer in gevaar.