Schiedam plant groen rond A4

25-04-2018 Sport Redactie

8 Oktober 2016: het sportpark Willem-Alexander wordt geopend

SCHIEDAM - In opdracht van de gemeente is de afgelopen weken veel groen opnieuw geplant op het A4-tracé bij de Ketheltunnel. Dit meldt de gemeente in een persbericht.

Schiedam neemt dit gebied alvast in beheer. Hiermee loopt Schiedam vooruit op de officiële overdracht van het A4-tracé van Rijkswaterstaat aan de gemeente, die in de loop van dit jaar volgt.

Zowel door Rijkswaterstaat als door Schiedam is ingeboet op en nabij het tunneldak. Inboeten is het opnieuw planten op plaatsen waar andere planten zijn doodgegaan. Vooral door de warme zomer van vorig jaar heeft veel nieuwe beplanting het niet gered, aldus de gemeente. Schiedam moet toezien op het nakomen van de herplantplicht die Rijkswaterstaat heeft vanwege het kappen van bomen en plantsoen om de aanleg van de A4 mogelijk te maken.

Het A4-tracé omvat het gebied vanaf het ecoduct in Midden-Delfland tot aan Vijfsluizen en de aansluiting met de A20. Het gebied binnen de hekken en direct bij het Kethelplein blijft in beheer bij Rijkswaterstaat.

De afgelopen weken zijn ruim twaalfduizend planten ingeboet door Irado in opdracht van Schiedam en door Rijkswaterstaat. Het gaat met name om bosplantsoen, klimplanten en een aantal bomen en zogenaamde veren die uitgroeien tot bomen, aldus het persbericht.

De plantensoorten die zijn gebruikt voor de bomen en het bosplantsoen zijn inheems, zoals wilg, esdoorn, els, berk, eik, hazelaar, vuilboom, Gelderse roos, prunus en liguster. Bij het bosplantsoen gaat het om struiken die als beplanting dienen onder toekomstige bomen. De klimplanten staan tegen de schanskorven van de Brederoweg en langs geluidschermen.

Nu het aanplanten op het A4-tracé is afgerond begint Schiedam met het onderhoud ervan. Dit houdt in dat het gras tussen de nieuwe aanplant enkele keren per jaar wordt gemaaid en dat regelmatig water wordt gegeven totdat de beplanting goed geworteld is. In de komende tijd gaat de gemeente samen met bewoners nadenken over een verdere inrichting van het gebied tussen sportpark Willem-Alexander en het Kethelplein voor natuur en recreatie.Gerelateerd