Schiedam krijgt dit seizoen geen voetbalkampioenen te vieren

31-03-2020 Sport Redactie


VOETBAL - De voetbalcompetitie bij de amateurs wordt dit seizoen niet meer hervat.

Dit maakte de KNVB vanavond bekend, nadat de regeering had aangekondgid dat alle lopende maatregelen in de strijd tegen verspreiding van het Coronavirus doorlopen.

Het betaald voetbal ligt stil tot 1 juni. De KNVB wil een vergadering van de UEFA morgen afwachten voor het een besluit neemt over die competities.

Op de Schiedamse voetbalvelden zal dit seizoen in ieder niet meer gespeeld worden. Volgens de KNVB kan er in het amateurvoetbal niet geschoven worden tot na de zomerstop. De competities in het zaterdag- en zondagvoetbal zijn daarmee geëindigd, net als die in het vrouwen en jeugdvoetbal, ook in de zaal.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB: “Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven.” Hij stelt dat voetbal belangrijk is, maar gezondheid voorgaat. Als de maatregelen voor de zomer worden verminderd, dan kan de KNVB de verenigingen helpen met het organiseren van activiteiten zoals toernooien en oefenwedstrijden. "Daar willen we ons nu op gaan richten, dat het verenigingsleven als eerste weer op gang komt zodra dat safe is.”

De voetbalbond besloot dat er voor het nu gestaakte seizoen geen eindstanden zullen worden opgemaakt en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. "Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen", zo liet de bond weten.. Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken.

“Met ons besluit om de competities niet te hervatten zijn we niet over een nacht ijs gegaan", aldus Van der Zee. "Zo hebben we eerder veelvuldig contact gehad met vertegenwoordigers van verenigingen in het land, onze ledenraad en alle belangenverenigingen in het amateurvoetbal. We zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor de drieduizend verenigingen.” 

Zo is vandaag besloten dat de twee resterende maandelijkse incasso’s van april en mei door de bond niet worden uitgevoerd. De KNVB stelt er alles aan te gaan doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden. In juni maakt de KNVB de eindafrekening over het seizoen 2019/’20 op. "Hierin gaan vanzelfsprekend een aantal kosten beduidend lager uitvallen voor de clubs." Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden. Dit is uiteindelijk terug te zien in de eindafrekening.

De bond maakt zich samenmet NOC*NSF en de overheid sterk om de totale financiële consequenties van de crisis voor clubs enigszins te beperken. De bond wil onder meer een noodfonds voor de sport.Gerelateerd