Proeftraining Roller Derby

16-09-2019 Sport Redactie


ROTTERDAM - Rotterdam Roller Derby organiseert zaterdag een proeftraining voor iedereen die de sport eens wil proberen. Op 27 september organiseert de vereniging een speciale open wedstrijd.

Flat Track Roller Derby is een full-contact teamsport op rolschaatsen die wordt gespeeld op een vlakke, ovale baan. De huidige versie van de sport ontstond in 2001 in de Verenigde Staten. De sport is nog steeds groeiende. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan tweeduizend Flat Track Roller Derby leagues, verspreid over 53 landen.

In een wedstrijd van zestig minuten spelen twee teams met ieder vijf spelers (één jammer en vier blockers) steeds jams van twee minuten. Hierbij probeert de jammer de blockers van de tegenpartij in te halen om punten te scoren. De blockers helpen hun eigen jammer om langs de blockers van de tegenpartij te komen, terwijl zij de jammer van de tegenpartij proberen tegen te houden. Dit gaat hard tegen hard en levert echte strijd op. De sport staat mede bekend om een overwegend vrouwelijke vertegenwoordiging, maar er zijn er ook steeds meer mannen- en gemengde teams.

Rotterdam Roller Derby bestaat bijna tien jaar. Inmiddels trokken zeker tweehonderd mensen de rolschaatsen aan. Zaterdag is er de open training, tussen negen en twaalf in Sportcentrum West aan de Spaanseweg. Op 27 september is er een speciale open - all-gender - vriendschappelijke wedstrijd. Een kaartje kost € 4,-. De deuren zijn open vanaf zeven uur 's avonds.