Oranjedames plaatsen zich nog niet voor EK

25-03-2018 Sport Redactie

Foto: fb Kelly Dulfer

HANDBAL - De Nederlandse handeldames hebben zich vandaag niet weten te plaatsen voor het Europees Kampioenschap. Daarvoor had het gelijk moeten spelen in de wedstrijd, maar het team met Jasmina Jankovic en Kelly Dulfer in hun midden kwam daarvoor één doelpunt tekort: 22-23.

Het team moet nu nog twee maanden wachten voor het een volgende kans krijgt zich te plaatsen voor het EK, eind dit jaar in Frankrijk. Nederland en Hongarije hebben nu in de poule beiden zes punten uit vier wedstrijden. Wit-Rusland volgt op twee punten. De nummers één en twee kwalificeren zich voor 'Frankrijk'. De beste nummer drie uit de zeven groepen gaat ook naar het EK.

Het was vanmiddag in Eindhoven de drukstbezochtste handbalwedstrijd in Nederland ooit. Er zaten zesduizend toeschouwers op de tribunes, die voor de gelegenheid waren uitgebouwd.

Niet eerder won het Nederlands damesteam twee keer achter elkaar van Hongarije en dat blijf zo. In het Hongaarse Győr kon het team van bondscoach Helle Thomsen nog winnen, maar thuis mislukte dat. Door het verlies wacht Oranje nog altijd op de eerste winst tegen Hongarije op Nederlandse bodem. Bij veertien eerdere onderlinge duels sinds 1970 gingen de Hongaren er ook steeds met de overwinning vandoor.

Inmiddels is er wel veel veranderd en behoren de Oranjedames tot de wereldtop. Samen met Noorwegen is Oranje het enige land dat bij de laatste vier titeltoernooien steeds de halve finale haalde. Die EK- of WK-vorm liet Oranje nu niet zien. De ploeg creëerde voldoende kansen maar liet er helaas veel onbenut, aldus commentatoren langs de lijn.

Het Nederlands team speelde in dezelfde samenstelling als afgelopen donderdag. De twee teams waren zeer aan elkaar gewaagd. Het verschil tussen beide landen was nooit meer dan twee doelpunten. Angela Malestein en Nycke Groot brachten Oranje op een 2-0 voorsprong waarna Hongarije drie keer op rij scoorde. Zo ging het de hele wedstrijd. Martine Smeets zorgde er vlak voor het wisselsignaal voor dat Nederland niet met een achterstand ging pauzeren: 12-12.

Direct na de hervatting bracht Sanne van Olphen Oranje wederom op voorsprong en ook na de 14-13 van Martine Smeets zag het er rooskleurig uit. Daarna liep het Nederlands damesteam voornamelijk achter de feiten aan. Vele open kansen werden gemist en zelfs vier strafworpen bleven onbenut. Nadat Laura van der Heijden haar tweede goal van de dag maakte, leek alles toch nog de goede kant op te vallen voor Oranje: 21-20.

In de slotfase ging het toch nog mis. Hongarije boog de achterstand met drie treffers op rij om naar 21-23. In de laatste minuut zorgde Groot weer voor hoop en heel even leek Nederland op gelijke hoogte te komen. De treffer van Lois Abbingh zes seconden voor tijd werd echter door de scheidsrechters geannuleerd vanwege een vermeende sperfout van Danick Snelder.

Op donderdag 31 mei spelen de Oranjedames in Minsk het volgende duel in de EK-kwalificatie tegen Wit-Rusland. Twee dagen later, op zaterdag 2 juni in Almere, volgt het laatste duel tegen Kosovo.Gerelateerd