Oranje wint eerste kwalificatieduel voor hanbal-EK

• 07-10-2021

HANDBAL - De Nederlandse handbaldames met Kelly Dulfer wonnen gisteren hun eerste EK-kwalificatiewedstrijd. Tegen Wit-Rusland werd het in Almere 38-27.

De wedstrijd was het debuut van interim-bondscoach Monique Tijsterman. Die zag Wit-Rusland de eerste goal maken en ook daarna het best aan de wedstrijd beginnen. 1-3 Stond het na drie minunten. Kelly Dulfer weet daarna het lege doel te vinden om gelijk te maken op 3-3.

Tot aan 5-5 gaat het gelijk op, daarna begint de aanvalsmachine van Nederland te draaien. Met onder meer opnieuw een doelpunt van Dulfer loopt Nederland uit naar 10-5. Oranje speelt de eerste helft in een 5-1 dekking; dat zorgt voor veel onderscheppingen waarmee de voorsprong wordt uitgebouwd. Halverwege de eerste helft staat het 13-9.

Na goede reddingen van Tess Wester loopt Nederland nog verder uit. Kelly Dulfer schiet snoeihard in de kruising, Angela Malestein maakt haar zesde van de avond uit de rechterhoek en Laura van der Heijden weet ook het net te vinden: 16-9. Als Nederland wat slordiger wordt, komt Wit-Rusland langzaam terug, tot 21-16 bij rust.

Na rust vindt Dulfer als eerste het doel van de tegenstander met haar vierde en laatste punt. Binnen vijf minuten staat het 25-16 en lijkt de wedstrijd gespeeld. Maar Wit-Rusland geeft niet op en halverwege de tweede helft staat het 31-23. In de laatste vijf minuten zorgen de Oranjedames nog voor spektakel, met doelpunten van Larissa Nüsser en Laura van der Heijden en twee keer Zoë Sprengers: 38-27.

Zondag is de tweede wedstrijd in de strijd op EK-kwalificatie, dan moet Oranje naar Griekenland om het tegen het thuisland op te nemen. Kelly Dulfer maakt de reis naar Kreta, net als enkele andere speelsters, niet mee.