Oranje handbalsters winnen openingduel op EK

• 06-11-2022

Kelly Dulfer op archiefbeeld

HANDBAL - De Nederlandse handbaldames met Kelly Dulfer wonnen hun eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap. Tegen Roemenië werd het na een spannende wedstrijd 29-28.

Bo van Wetering maakte het eerste doelpunt voor Oranje op het EK, in Skopje, Noord-Macedonië. Ook in Montenegro en Slovenië wordt dit EK gespeeld. Al snel kwam Roemenië op gelijke hoogte, maar via Kelly Dulfer nam Nederland weer de voorsprong. Oranje zorgde ervoor dat het tempo hoog was in de beginfase, en het kwam voor met 5-2.

Na twee tijdstraffen voor Nederland stond het niet veel later weer gelijk, 6-6. Daarop betekende balverlies van Kelly Dulfer dat de tegenstander er snel uit kon en cirkelspeelster Crina Pintea Roemenië voorhet eerst op voorsprong zette. Daarna werd het 8-8 en kon Angela Malestein na een blok van Dulfer Oranje weer op voorsprong zetten. Het bleef om en om gaan en de teams zochten de kleedkamers op met een 14-12 stand in het voordeel van Nederland.

In de tweede helft pakte Roemenië direct het initiatief, wat resulteerde in twee doelpunten van Cristina Neagu. Estavana Polman zette goed door en scoorde. Nederland was onzorgvuldig in de aanval, de nodige kansen werden gemist. Het was Laura van der Heijden die Oranje weer op voorsprong bracht. Ook Pintea kon weer raak schieten waardoor het gelijk op bleef gaan: 16-16.

Malestein schoot een penalty achter de Roemeense keepster en Dulfer zette goed door. Hierdoor sloeg Nederland een gat van twee doelpunten. Vanuit de rechterhoek deed de tegenstander iets terug. Via opnieuw Dulfer en een break van Inger Smits stond het verschil op drie na tien minuten spelen in de tweede helft: 20-17. Daarop liep Nederland uit naar vijf punten voorsprong, en na nog een goal van Dulfer en Malestein stond het 24-20.

De ploeg van Per Johansson verloor daarop echter de grip op de tegenstander en Roemenië kon drie keer scoren. Met nog ruim zeven minuten te spelen kwam Roemenië op gelijke hoogte. Dat betekende een zenuwslopende slotfase. Van der Heijden scoorde haar zevende doelpunt uit evenveel pogingen en Dulfer schoot voor de vijfde keer raak: 27-25. Eliza Iulia Buceschi wist ook het net te vinden. Vanaf de cirkel zorgde Merel Freriks weer voor een marge van twee doelpunten. Opnieuw zetten de Roemeense dames daar een treffer tegenover: 28-27. Met nog dertig seconden op de klok kreeg Nederland een penalty. Malestein schoot deze snoeihard tegen de touwen en trok daarmee de winst naar zich toe. Buceschi scoorde het laatste doelpunt van de wedstrijd en bepaalde de eindstand op 29-28.

Morgen neemt Oranje het om zes uur 's avonds op tegen gastheer Noord-Macedonië.