Oranje handbaldames plaatsen zich voor EK

• 06-03-2022

HANDBAL - De Nederlandse handbaldames met Kelly Dulfer hebben zich met een overwinning op Duitsland geplaatst voor het Europees Kampioenschap. In een uitverkocht Topsportcentrum in Rotterdam won de ploeg van de nieuwe bondscoach Per Johansson nipt, met 30-29.

Antje Lauenroth scoorde namens Duitsland het eerste doelpunt van de middag, al snel maakte Danick Snelder gelijk. Maar Duitsland had de overhand: het werd 2-4, 3-6, 6-9 en 9-12 en bij rust was het 15-17, voor Duitsland.

Angela Malestein schoot na rust direct een penalty in de kruising. Alina Grijseels deed aan de andere kant hetzelfde. Jubilaris Larissa Nüsser (net als Bo van Wetering vijftig interlands) scoorde en Danick Snelder maakte de gelijkmaker: 18-18. Via 21-21 liep Duitsland uit, met Dulfer twee minuten op de strafbank: 22-26.

Zo stond er vijf minuten voor tijd 26-29 op de borden. Dat was het begin van een 'bloedstollende' slotfase. Duitsland kreeg een tijdstraf, Malestein schoot een penalty raak. Keepster Yara ten Holte bracht met een redding de volgende aanval van Nederland op gang, Kelly Dulfer rondde beheerst af. Daarna was het opnieuw Ten Holte die redding bracht op de aanval van Duitsland. Lois Abbingh knalde vervolgens de bal in het Duitse doel en zorgde voor de gelijkmaker. Een nieuwe tijdstraf van Duitsland zorgde ervoor dat Nederland in de slotseconden met een speelster meer op het veld stond. De aanval van de tegenstander werd afgebroken en Oranje speelde het goed uit. Het was Abbingh die met een snoeihard afstandsschot Nederland voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong zette: 30-29. Met nog tien seconden op de klok hielden de Oranjedames de tegenstander van het scoren af.

Kelly Dulfer scoorde in de wedstrijd drie keer. Eerder deze week won Oranje in het Duitse Krefeld met 25-31 en afgelopen najaar, voor het voor Nederland teleurstellende verlopend WK, al van Wit-Rusland en Griekenland; er wacht in april nog een wedstrijd tegen de Grieksen.

Het resultaat van dat potje doet er voor Oranje niet meer toe: het team eindigt sowieso als winaar van de kwalificatiepoule, waarmee deelname aan het Europees Kampioenschap, eind dit jaar in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro, zeker is.