Opnieuw sterke winst VST

24-09-2017 Sport Redactie

Jeroen Kos tegen Elena Altchoul; foto's: VST

DAMMEN - Van Stigt Thans ging in de tweede wedstrijd van de nationale damcompetitie verder waar het gebleven was: winnen. In de uitwedstrijd tegen Witte van Moort, spelend in de buurt van Almelo, werd gehakt gemaakt van de tegenstander.

Aan vier borden gingen de Schiedammers er met de winst vandoor. Jeroen Kos won van oud-wereldkampioene Elena Altchoul; Anatoli Gantwarg drukte Gerbrand Hessing van het bord. Invaller Mbongo uit Kameroen pakte beide punten in een dun middenspelletje tegen Yen Wong, die vorige week nog van grootmeester Auke Scholma won. Ron Heusdens sloot de wedstrijd af met een een overtuigende overwinning op de als zeer degelijk bekend staande Odin Mol.

"Een uitwedstrijd op twee en een half uur rijden van de thuisbasis is altijd lastig", vertelt Frits Luteijn, een van de spelers. "Iedereen moet eerder op en de chauffeurs zijn al die tijd in touw. Ongelukjes zijn dan vrijwel onvermijdelijk." Het getuigt volgens hem van enorme veerkracht dat er desondanks met 13-7 werd gewonnen.

Witte van Moort wist vorige week nog voor een daverende verrassing te zorgen door met 11-9 te winnen van titelfavoriet Hijken. Ditmaal werd de ploeg afgedroogd. Luteijn, zelf gelijkspelend tegen Van Dijk: "Het verschil in kwaliteit tussen een topploeg en een middenmoter kun je eenmalig overbruggen, maar niet tweemaal achter elkaar. De 13-7 eindstand was niet eens een reële afspiegeling van de krachtverhoudingen tijdens de wedstrijd."

Hein Meijer blunderde namelijk in een goede tot gewonnen stand. Jeugdwereldkampioen Jitse Slump miste tegen Marino Barkel in het eindspel een verdiende winst. Rob Clerc zat het bepaald niet mee tegen Gil Salomé.

Jeroen Kos had de dag van zijn leven. Teamleider Rob Clerc adviseerde hem om voorzichtig op winst te spelen tegen de voormalig topspeelster Altchoul, getrouwd met Vadim Virny. Er kwam modern klassiek op het bord. Gantwarg had er al eens op gewezen dat een extra achtergebleven schijf op 46 daarin soms de halve partij een blok aan het been blijft. Dit was een treffende illustratie. Altchoul vluchtte naar een bizar middenspel. Meer dan tien zetten dreigde ze daarin een stuk te kunnen oprapen, maar kampte met allerlei wendingen en toen dat wel lukte moest ze eerst zelf aan de andere kant een stuk geven. De resulterende positie liep compleet vast.Gerelateerd