Noorwegen blokkeert opnieuw weg naar handbalsucces

16-12-2017 Sport Redactie

HANDBAL - De Oranje handbalsters slagen niet in hun missie om voor het eerst een echte prijs te winnen. Na veel ereplaatsen op afgelopen EK's, WK's en op de Olympische Spelen, zal Nederland ook het lopende WK niet winnen.

Opnieuw was het Noorwegen dat als sta-in-de-weg fungeert - na drie keer eerder in een titeltoernooi Nederland een halt toe te hebben geroepen. In de halve finale gisteren in Hamburg wonnen de Scandinavischen met 32-23. De regerend wereldkampioen had het verschil bij rust al gemaakt: 17-10.

Noorwegen speelde fenomenaal. Nora Mørk en Camilla Herrem brachten Noorwegen direct op een 2-0 voorsprong voordat Nederland via Yvette Broch vanaf de cirkel iets terugdeed. Na bijna tien minuten volgde de tweede Nederlandse treffer van Estavana Polman. Noorwegen was in deze periode wel al uitgelopen naar 8-1.

Bij Noorwegen was Katrine Lunde voor de pauze goed op dreef in het doel. De keepster, die in 2002 al deel uitmaakte van de EK-selectie van Noorwegen, pareerde zes van de vijftien Nederlandse schoten, een moyenne van veertig procent. Tess Wester stopte vijf van de 22 Noorse schoten, een gemiddelde van 23 procent.

In de laatste zeven minuten voor de pauze demonstreerde Laura van der Heijden haar handbalkwaliteiten door vier keer te scoren. Daardoor liep de achterstand niet hoger op dan zeven doelpunten verschil bij de pauze.

Na de hervatting speelde Nederland iets beter maar kon het Noorwegen niet bedreigen. Alles lukte bij de Scandinavische opponent, terwijl Oranje minder secuur opereerde. Laura van der Heijden was de beste Nederlandse speelster met vijf doelpunten uit zeven schotpogingen. Lois Abbingh, in de vorige wedstrijd tegen Tsjechië nog goed voor veertien doelpunten, bleef nu steken op vier goals.

Morgen speelt het team van Jasmina Jankovic en Kelly Dulfer tegen Zweden voor de bronzen medaille.Gerelateerd