Nexus wint en promoveert naar Eerste Klasse

• Redactie/Nexus
  • 19-03-2023

KORFBAL – Met nog drie wedstrijden te spelen nadert de zaalcompetitie zijn eindfase. Voor Nexus waren de ingrediënten van de wedstrijd tegen NIO duidelijk: bij winst waren de Schiedammers zeker van minimaal een tweede plaats, en dus historische promotie naar de Eerst Klasse. De Rotterdammers hadden reeds handhaving op zak en konden dus vrijuit spelen.

Binnen de minuut was het Dionne van Dijk die van afstand de score voor Nexus wist te openen. Het bleek niet meteen een startsein voor een eenvoudige overwinning voor Nexus, want in de eerste helft zou het verschil nooit groter zijn dan twee doelpunten. Dit was op een 4-6 stand, maar binnen een paar minuten had NIO de stand alweer geëgaliseerd (6-6). Sterker nog: NIO was niet van plan om aan een Schiedams feestje mee te werken en nam weer een voorsprong (8-7). Op slag van rust bepaalde captain Juliette van Schie de ruststand op 8-8.

Ook na de rust ontliepen de ploegen elkaar niet veel, getuige een 13-13 stand met nog zo’n achttien minuten op de klok. Zowel NIO als Nexus wisselden door en voor Nexus pakte dit beter uit dan voor de thuisclub. Zo wist de ingevallen Jochem Schuurman aan Schiedamse kant twee doelpunten mee te pakken. NIO verzandde in 1-schots aanvallen en doordat het Rotterdamse vizier niet meer op scherp stond, wist NIO in de slotfase nog slechts één keer tot scoren te komen. De stand was inmiddels opgelopen naar 14-17, waardoor voor Nexus de winst -en de bijbehorende promotie- dichtbij kwam. Een prachtig mooie one-hander van Noah Poppelier maakte het Schiedamse feestje meer dan compleet. Het slotakkoord was voor Wilfred Koppe, die via een korte kans de einduitslag op 14-19 bracht.

Door deze winst zijn de Schiedammers zeker van een tweede plek én de bijbehorende promotie. Er is zelfs nog kans op een kampioenschap. Coach Mario Bernard straalde van geluk na afloop van de wedstrijd: “Niemand had vooraf gedacht dat promotie naar de Eerste Klasse mogelijk zou zijn, maar we hebben het toch maar geflikt met z'n allen.” Op de vraag of de promotie terecht was antwoordde Bernard: “Als je twee wedstrijden voor het einde al zeker bent van promotie, dan kun je inderdaad stellen dat het terecht is. We zullen nu wel snel op zoek moeten naar een schotklok, want spelen op Eerste Klasse-niveau betekent dat er gespeeld gaat worden met die schotklok en dat is voor alle spelers een nieuwe ervaring.” Spelen op Eerste Klasse-niveau is voor Nexus het hoogste ooit. Wellicht dat de voorlopers van Nexus ooit op dat niveau gespeeld hebben, maar daarvoor zal er diep in de geschiedenisboeken gekeken moeten worden.