Categorieën

Service

Nexus-voorzitter Majoor: "Onbehoorlijk bestuur van gemeente"

Nexus-voorzitter Majoor: "Onbehoorlijk bestuur van gemeente"
Sport

Nexus-voorzitter Majoor: "Onbehoorlijk bestuur van gemeente"

  • Redactie
  • 03-02-2017
  • Sport
Nexus-voorzitter Majoor: "Onbehoorlijk bestuur van gemeente"

Het eerste van Nexus werd in het zonnetje gezet tijdens het sportgala van de gemeente Schiedam

SCHIEDAM - “De wethouders in Schiedam hebben echt een hele eigen werkelijkheid”. Dat vindt Jordy Majoor, voorzitter van Nexus, naar aanleiding van de perikelen rond de verhuizing van de korfbalclub vanaf de Hargalaan. De club overweegt een gang naar de rechter; om die een uitspraak te laten doen over de realiteitswaarde van een snelle verhuizing naar Thurlede.

De afgelopen maanden is herhaaldelijk gesproken en bericht over de verhuizing naar het voormalig onderkomen van Asvion op Thurlede. Kern van die gesprekken was dat Nexus wat het had opgebouwd op het complex aan de Hargalaan, niet zo maar achter wilde laten. Zonder daar op Thurlede toch zo ongeveer een gelijkwaardig clubhuis en speelvelden voor terug te krijgen. 

Volgens de gemeente kon een verhuizing snel plaatsvinden, praktisch, in de uitvoering, en ook omdat de kennisgeving van de noodzaak daartoe al vele maanden geleden was uitgegaan. Nexus is bereid tot een verhuizing maar beseft dat dit voor de vrijwilligers van de club een grote klus is die niet op een achternamiddag is geklaard. En waar kosten mee gemoeid zijn.

De gesprekken leken constructief en uit te monden in overeenstemming en een verhuizing, niet binnen de eerder gestelde termijn, maar toch binnenkort. Nu stelt voorzitter Majoor dat het gemeentebestuur een wel heel andere voorstelling van zaken heeft dan de korfbalclub. Die visie kwam eerder deze week naar voren in een artikel in het AD. Majoor schrijft nu een eigen feitenrelaas.

“Nadat Nexus eind 2015 te horen had gekregen dat zij na veertien jaar op de huidige locatie, opnieuw zou moeten verhuizen, is het lang stil geweest vanuit de gemeente. Nexus heeft toen november vorig jaar zelf contact met de gemeente gezocht, over hoe het zat met de afwikkeling rondom de gedwongen verhuizing van de locatie aan de Hargalaan en de mogelijkheden voor de toekomst. Nexus heeft zich daarbij heel constructief opgesteld en is zelf met redelijke voorstellen gekomen."

"De onderhandelingen daarover zijn nu volledig vastgelopen. Dat is volledig te wijten aan de opstelling van de betrokken wethouders Houtkamp (D66) en Gouweleeuw (VVD). Helaas blijkt dat de eigendomsverhouding rondom het huidige clubhuis van de vereniging door de wethouders volledig wordt genegeerd. Het door de vereniging met veel eigen middelen en tijd gerealiseerde eigen clubgebouw aan de Hargalaan (huidige waarde een kleine 400.000,- euro) wordt gewoon door de
gemeente geannexeerd!"

"Volgens het aanbod van de gemeente kan Nexus verhuizen naar de oude Asvion-accommodatie, maar daar staat vooralsnog alleen een bouwval, terwijl het nieuwe seizoen al voor de deur staat. Als de oude Asvion-accommodatie al bewoonbaar kan worden gemaakt, dan is het nog onvergelijkbaar met de eigen accommodatie nu", aldus Majoor.

"Het huidige clubgebouw is eigendom van de vereniging. Daar krijgt de vereniging dus niets voor terug. De gemeente wil dat de nieuwe accommodatie wordt gehuurd. Weliswaar is aangeboden dat de vereniging de eerste twee jaar geen huur hoeft te betalen, maar de club wordt sowieso opgezadeld met torenhoge energielasten en volstrekte onduidelijkheid over de toekomst. Ook de huurtarieven zijn onduidelijk. Die eerste twee jaar geen huur is gewoon een sigaar uit eigen doos”.

"De gemeente Schiedam heeft kennelijk het idee dat dit allemaal zo maar kan", aldus Majoor. "Er is een misrekening gemaakt met de deal die is gesloten met Hotel Van der Valk. De afdeling grondzaken van de gemeente heeft ongetwijfeld goede zaken gedaan. Maar nu blijkt dat dit gewoon over de rug van de sportverenigingen in Schiedam gaat. Want zoals Nexus zijn er nog meer verenigingen die het met de gemeente moeten gaan uitvechten. Het is echt onbehoorlijk bestuur.”

"Nexus heeft goed vergelijkingsmateriaal want veertien jaar geleden zat zij in exact hetzelfde schuitje. Ook toen werd de club gedwongen om de eigen accommodatie te verlaten. Alleen het verschil is dat met het toenmalige college van B&W er wel een redelijke compensatieregeling is getroffen. Nexus is absoluut niet uit op een rechtszaak, maar door de opstelling van de gemeente wordt de vereniging daar gewoon toe gedwongen, echt ongelofelijk”, aldus Majoor.

"Het laatste woord is hierover nog lang niet gezegd en de kans is groot dat partijen elkaar inderdaad gaan treffen in de rechtszaal. Het college van B&W is niet tot
verdere onderhandeling bereid en de vereniging heeft laten weten dat zij niet akkoord gaat met het plan van de gemeente."