Nexus pakt eerste zege

• 23-09-2018

Bertjan Bron coacht Sander Borgman, in de stromende regen; foto: Nexus

KORFBAL - Nexus heeft gisteren zijn eerste overwinning in de competitie in de wacht gesleept.

Na twee flinke nederlagen tegen de twee titelkandidaten stond voor Nexus een wedstrijd tegen Vriendenschaar uit Bodengraven op het programma. Geen onbekende ploeg voor de Schiedammers, afgelopen seizoen werd er tegen deze ploeg in de zaal gewonnen en gelijk gespeeld. Op papier dus een wedstrijd waar Nexus op eigen veld de eerste punten van het seizoen zou moeten kunnen pakken.

Nexus zocht vanaf het begin van de wedstrijd de aanval met geduldig aanvalsspel. Vriendenschaar werd verdedigend goed onder druk gezet, waardoor de gasten niet veel kansen kregen. Doordat de eerste kansen niet verzilverd werden bleef de wedstrijd de eerste vijf minuten doelpuntloos. Daarna brak Lisa Stouten met een droge knal van afstand de ban.  Het was echter Vriendenschaar dat direct antwoordde en de 1-1 maakte.

Gedurende het eerste kwartier veranderde dit wedstrijdbeeld niet en een kwartier stond het 3-3. In het tweede deel van de eerste helft wist Nexus het veldoverwicht ook op het scorebord tot uiting te brengen: via twee schoten van Suthes Balasooriyan kwam de ploeg 5-3 voor te staan. Langzaam breidde Nexus de voorsprong uit, op slag van rust stond het 8-4, maar Vriendenschaar sloot af voor rust op 8-5.

De tweede helft startte Nexus vlijmscherp, het wist verdedigend snel de bal te ontfutselen en via een mooie combinatie tussen Noah Poppelier en Dionne van Dijk wist laatstgenoemde de bal door de korf te krijgen, 9-5. Gestaag bouwde Nexus deze voorsprong uit, met geduldig aanvalsspel. Tot er een comfortabele 15-9 voorsprong op het bord stond, een kwartier voor tijd.

De buit leek binnen, maar doordat de concentratie en scherpte - terwijl de regen inmiddels ook met bakken naar beneden kwam- afzwakte, wist Vriendenschaar nog iets dichterbij te komen. Echt in gevaar kwam de overwinning echter niet. Het slotakkoord was net als in de eerste helft aan Vriendenschaar, dat in de laatste seconde van de wedstrijd nog de 16-14 wist binnen te schieten.

Nexus pakt hiermee twee belangrijke punten tegen een concurrent om degradatie en verlaat daarmee ook de laatste plaats in de competitie. Volgende week wacht, opnieuw om half vier op eigen veld, Reeuwijk 1. Ook een bekende tegenstander uit de zaal, waar toen tweemaal nipt van verloren werd.