Nexus pakt eerste winst

• 04-10-2020

Een scrimmage in de Thor aanval; foto: Nexus

KORFBAL – Aan de Ellemare 171 te Rotterdam-Zuid behaalde Nexus gisteren zijn eerste overwinning van het seizoen.

Thor, naam van de tegenstander, deed zijn naam eer aan, met moeiiijke weersomstandigheden en dus een natte natuurgrasmat. Voor de ploeg van Mario Bernard was de vijfde wedstrijd van het seizoen belangrijk; nog altijd wachtte het team om zijn eerste overwinning. En gelukkig: dat dat lukte was voor het publiek dat aan de kant moest ontbreken te volgen via een livestream op Facebook. Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan het afgelopen donderdag overleden Nexus-lid Ton Suttorp.

De wedstrijd begon vrij rommelig waarbij beide teams moesten wennen aan het gladde veld en de wispelturige scheidsrechter van dienst. Dit resulteerde aan het begin van de wedstrijd in een aantal 'discutabele' vrije ballen en strafworpen voor de thuisclub. Thor maakte slim gebruik van het gladde veld door veel op de doorbraak te spelen, en kreeg hierdoor - in Nexus ogen althans - enigszins discutabele vrije ballen en strafworpen mee. Door deze te verzilveren kon Thor in eerste instantie aanhaken en later zelfs een kleine voorsprong nemen. Desondanks wist Nexus door goed veldspel en dito baltempo veel kansen te creëren, waardoor het in het scoreverloop kon aanhaken bij Thor.

Gedurende de eerste helft kreeg Nexus het aanvalsspel van Thor verdedigend beter onder controle. De Rotterdammers maakten de keuze om rondom de paal veel over elkaar heen te snijden, dan wel een blok te zetten om vrij te komen. Dit resulteerde in een aantal botsingen en veel aanvallende overtredingen. Desondanks wist Thor met veel rommelige aanvallen te blijven scoren. Nexus stelde daar degelijke aanvallen tegenover waarbij uit mooie combinaties werd gescoord. Ondanks het toenemende fysieke spel wist Nexus het hoofd koel te houden en de achterstand om te zetten in een voorsprong bij de rust (8-10).

Bernard: “in de rust heb ik mijn team complimenten gegeven over hoe ze om gingen met de zware omstandigheden. Naast slim zijn moest er vandaag gewoon kiezelhard gewerkt worden en dat hebben ze als collectief goed gedaan.”

In de tweede helft bleef Thor aan het elastiek bungelen, waardoor Nexus de marge van twee doelpunten niet definitief kon vergroten. Thor bleef volharden in haar spel, maar door slimmer te verdedigen wist Nexus meer ballen te onderscheppen dan in de eerste helft. Het overwicht was aan Nexus; het ging  langere aanvallen spelen maar door het drassige veld werd het steeds lastiger om tempo in het spel te houden.

Thor bleef hoop houden, ook al breidde Nexus - met name door een handvol afstandsschoten van Nick Pak - de marge uit naar drie en vier doelpunten. Nexus liet de winst echter niet meer ontglippen. Zo ver zou Nexus het niet laten komen: het bleef geduldig en bracht de 14-16 winst over de streep.

Bernard daarover: “We hebben vandaag als team geknokt en ook als team gewonnen. Een terechte winst voor de ploeg met het meest positieve korfbalspel.” Volgende week mag Nexus wederom op weg naar de Maasstad, voor de wedstrijd tegen Sperwers.