Nederland uitgeschakeld

• 14-12-2021

HANDBAL - Nederland is uitgeschakeld op het WK. Noorwegen is en blijft de onoverkomelijke tegenstander die het praktisch altijd al is geweest.

In de hoofdronde van het toernooi was het zaak bij de beste twee te eindigen om de kwartfinales te bereiken. Nederland en Noorwegen stonden samen bovenaan met zeven punten, Zweden volgde met zes punten. Zweden won van Roemenië en kwam daarmee op acht punten. Het werd dus zaak voor Kelly Dulfer en haar teamgenoten om van Noorwegen te winnen, ook al zou een gelijkspel op basis van het doelsaldo volstaan. Maar in het handbal valt eigenlijk niet op gelijkspelen te spelen. Maar ook Noorwegen gold dat.

Nederland begon de wedstdrijd goed, maakte Larissa Nüsser en Dione Housheer snel twee punten, Noorwegen kon 2-2 maken, maar Oranje had de overhand. De Oranjedames benutten kun kansen goed, Tess Wester stopte geconcentreerd de nodige schoten. Het werd 6-4 voor Oranje en zelfs 12-6.

Daartoe vond Noorwegen, zo leek het, antwoord op de vraag hoe de Nederlandse aanvallen het best te stoppen, en kwam terug. Nora Mørk maakte 14-11, Danick Snelder en Dione Housheer zetten Nederland weer vier punten voor, maar Noorwegen maakte drie punten achter elkaar en via 16-15 ging de rust in met 17-17.

Vanaf zeven meter maakte Dione Housheer het eerste Nederlandse punt na rust, maar Noorwegen scoorde drie keer op rij. De dekking van Noorwegen zorgde voor steeds meer hoofdbrekers aan Nederlandse kant. Via 20-22 werd het 20-24: twee keer kaon Camilia Herrem in een lees doel scoren omdat Wester na wissels niet snel genoeg terug was. Met een vrouw meer kwam Nederland terug tot 23-25 en 26-27, met nog een kwartier te spelen.

Het werd erg spannend met twee tegen elkaar opgewassen handbalteams. Steeds was het verschil een of twee doelpunten, Noorwegen hield daarbij het voortouw. Met nog tien minuten te spelen stond het 29-30. Danick Snelder kreeg twee minuten, maar Noorwegen strafte dat niet af. Nora Mørk scoorde twee keer, maar ook Dione Housheer en Merel Freriks vonden het net.

Daarop stond Noorwegen met een vrouw minder. Dione Housheer scoorde de toegekende penalty: 34-35. Mørk scoorde onderhands. Daarop kreeg Danick Snelder opnieuw een tijdstraf en dat leek de beslissing. Nederland vond het Noorse net niet meer, maar de Noorse keepster Silje Solberg lukte het wel het net aan de overkant te vinden. In een leeg Nederlands doel besliste zij de eindstand op 34-37.