Nederland gelijk tegen Servië

07-12-2017 Sport Redactie

HANDBAL - Het Nederlands handelbalteam speelde gisteravond gelijk tegen Servië op het WK. In de vierde groepswedstrijd werd het 27-27. 

De Oranjedames knijpten het hardst in hun handen met de puntendeling: vijf minuten voor het eindsignaal stond het nog 27-24 voor de speelsters uit Belgrado en omgeving.

Danick Snelder, Estavana Polman en Nycke Groot scoorden pal voor het eind. Even leek Servië toch nog te winnen, maar de treffer van Dragana Cvijic werd afgekeurd omdat de spelhervatting onreglementair werd uitgevoerd. Bij rust was de wedstrijd al in evenwicht: 15-15.

Servië bleek een taaie tegenstander en kwam veel sterker voor de dag dan bij de laatste ontmoetingen bij het WK in 2015 in Næstved (36-20) en EK in 2016 in Göteborg (35-27). In deze duels overklaste Oranje de tegenstander en won het eenvoudig. Daar was nu geen sprake van.

Het verschil in de eerste helft was nu nooit meer dan twee doelpunten; beide teams waren zeer aan elkaar gewaagd. In de beginfase bepaalden twee speelsters het scoreverloop.
Marina Dmitrovic scoorde de eerste vier doelpunten voor Servië. Yvette Broch was sterk aan de cirkel met vier van de eerste vijf Nederlandse treffers. Na 5-5 keek Nederland tot 11-10 steeds tegen een achterstand aan. Na de gelijkmaker van Lois Abbingh was het Martine Smeets die Oranje op voorsprong bracht: 11-12.

In de slotfase van de eerste helft scoorden Estavana Polman en Angela Malestein hun eerste doelpunt van de avond, terwijl Yvette Broch haar vijfde treffer liet aantekenen. In de slotfase werd de 13-15 voorsprong verspeeld. Sanja Damnjanovic en Marina Dmitrovic zorgden voor de gelijke ruststand.

Ook na de hervatting had Oranje moeite met Servië. Nederland maakte teveel foutjes en profiteerde nauwelijks van de overtalsituaties. Bovendien had Oranje grote moeite om keepster Marija Colic te passeren. Daardoor liep het steeds achter de feiten aan. Tot dus de laatste seconden van de wedstrijd.

De uitslag ervan is van belang voor de wie de tegenstanders worden in de volgende fase van het toernooi. Nederland staat met het duel tegen Duitsland nog voor de boeg vierde in groep D, maar het kan nog groepswinnaar worden. Om als eerste in de poule te eindigen, moet in ieder geval met vier doelpunten verschil van Duitsland worden gewonnen, terwijl Zuid-Korea en Servië tegen elkaar moeten gelijkspelen. Zuid-Korea-Servië wordt komende vrijdag na Duitsland-Nederland gespeeld.Gerelateerd