Categorieën

Service

Landstitel kan VST bijna niet meer ontgaan

Landstitel kan VST bijna niet meer ontgaan
Sport

Landstitel kan VST bijna niet meer ontgaan

  • Redactie/VST
  • 15-01-2023
  • Sport
Landstitel kan VST bijna niet meer ontgaan

Emre Hageman scoort net terug van eerste deelname aan het Nederlands kampioenschap; op de homepage: het tweede boekte een monsteroverwinning op concurrent Hoogeveen; foto's: VST.


DAMMEN - De landstitel lijkt in zicht voor Van Stigt Thans; het gat met de concurrentie is drie ronden voor het einde van de competitie opgelopen tot drie punten.

De Schiedamse damvereniging had tijdens de achtste ronde van de nationale competitie andermaal een full house. Alle drie de teams wonnen, waardoor ook het tweede team volgend seizoen op het hoogste niveau speelt.

De kans dat VST gisteren zou winnen van De Waarddammers was vooraf groot: zes grootmeesters tegen een ploeg zonder grootmeesters. Het werd 16-4. Maar achteraf is toch niet helemaal duidelijk waar die zondvloed van zeven overwinningen nu precies vandaan is gekomen.

Vadim Virny won na een blunder op de laatste zet. Niemand van de anderen won duidelijk vanuit de opening. Gantwarg had een interessante partij tegen een sterke tegenstander. Maar het moest van ver komen. Toch was hij al na veertig zetten klaar en ruim op tijd voor de trein naar huis. Zijn tegenstander wikkelde namelijk af naar een dam voor twee stukken en gaf het resulterende eindspel direct op. Na gewone zetten was er helemaal niets aan de hand geweest.

Anton van Berkel had een klassiek middenspel. Meestal wint daarin de speler, die de meeste tempozetten heeft. Hij stond echter acht zetten naar voren en desondanks won hij door simpele tempodwang via zogenaamde 'twee vleugelcontrole'. Daarbij bezet hij op beide vleugels het randveld in een verder symmetrische stand. De tegenstander moest materiaal geven bij gebrek aan zetten. Van Berkel had het vast lang van te voren zien aankomen. Voor de tegenstander en de toeschouwers was dat eindresultaat nogal verrassend. Casper Remeijer speelde de Shvarzman-variant. Dat is een systeem ontwikkeld door de viervoudig wereldkampioen. Het zwarte spel ziet er buitengewoon ongezond uit. Het blijkt in de praktijk mee te vallen. Een groot aantal witspelers hebben er zich echter op stuk gelopen. Ook ditmaal eindigde het in een afwikkeling naar een gunstig middenspel voor zwart, dat vanzelf won. Het is voor de witspeler niet eenvoudig om na een schijnbaar gewonnen opening over te schakelen op adequaat verdedigen.

Jitse Slump mocht tegen een van de drie gebroeders Verboon. Hij vlocht met enige regelmaat venijnige wendingen in de stand. Eventjes verrassend. Maar op dit niveau wordt zoiets gewoon gezien en ontweken. Het resultaat van al die schermutselingen was een iets beter middenspel, dat echter bijna vanzelf won. De afwikkeling naar een winnende dam is minder bekend, maar altijd verrassend. Hein Meijer won voor het eerst in lange tijd. In een volkomen gelijkstaand middenspel permitteerde de tegenstander zich het opspelen van een belangrijke steunschijf. Een krachtzet was voldoende. Feitelijk was de stand in een zet uit. Wit spartelde nog eventjes, maar voor de dertigste zet gaf hij op. Emre Hageman won eveneens. Met schijnoffers betwistten de spelers elkaar het centrum. Hageman won deze strijd. De resulterende positie was echter houdbaar. Wit beschikte over de zogenaamde 'waterlinie'. Dat is een opstelling, waarbij de finesses van de verdediger een schijnbaar dodelijke aanval langdurig in bedwang houdt. De tegenstander was echter ongeduldig en wikkelde te snel af naar het eindspel en kon met twee stukken achter direct opgeven.

Concurrenten verzaakten. Hijken speelde gelijk tegen Huissen en Wageningen ging kopje onder tegen Witte van Moort. VST staat nu op 16 uit 8, nummer twee Hijken heeft 13 punten, Huissen en WSDV staan derde en vierde met 12 punten.