Koploper tegen wil en dank

25-05-2018 Sport Redactie

WIELRENNEN - Koploper tegen wil en en dank. Dat was Jos van Emden in de 196 kilometer lange etappe in de Giro d'Italia van gisteren.

De Schiedammer zat in de kopgroep van twaalf renners die kort na de start in de buurt van Milaan ontstond en tot de finish in Prato Nevoso standhield. Voor het eerst deze ronde bleef een kopgroep vooruit.

"Het klinkt misschien stom, maar ik wilde niet meezitten in de vlucht", zei Van Emden na de finish. "Het was een rit waarin ik niks te zoeken had." Van Emden is niet gezegend met klimmersbenen, en de finishstreep was getrokken op ruim zestienhonderd meter hoogte. Maar als aan het begin van de etappe de vluchters er vandoor willen gaan, dan rij je in dienst van je ploeg gaatjes dicht - en zit je soms zo maar ineens vooraan.

Op de slotklim kon Van Emden daarom niet mee in de tempoversnellingen van enkele van zijn medevluchters. Uiteindelijk kam hij als achtste boven, op 3,22 minuten van de winnaar, de Duitser Maximilian Schahmann.

De eerste man van het peloton kwam bijna elf minuten later binnen - de kopgroep had maximaal zo'n veertien minuten voorsprong. Kort nadien kwam Tom Dumoulin, die voor het eerst deze rond klassementsleider Simon Yates van zich af wist te schudden en zijn achterstand in het algemeen klassement halveerde naar 28 seconden.

Van Emden staat nu 98 ste in het klassement, op ruim twee uur 54 van Yates. Hij maakte met zijn vlucht wel een flinke sprong, van plaats 116. Maar of dat hem bijna 190 kilometer vluchtersbenen waard is?Gerelateerd