Judoka’s SI: acht medailles in Denemarken

• 20-02-2023

Iben Olsen kampioen –15 jaar –48 kg en tweede –18 jaar –48 kg; foto: Sportinstituut Schiedam

SCHIEDAM - Zaterdag en zondag namen achttien judoka’s van Sportinstituut Schiedam deel aan de Matsumae Cup in Vejle, Denemarken. Op dit sterk bezette toernooi met deelnemers uit 26 landen wist de Schiedamse delegatie acht medailles te veroveren.

Op zaterdag heeft Iben Olsen een bijzondere prestatie geleverd door zilver te winnen bij de dames -18 jaar -48 kg. Iben (twaalf jaar) is zelf nog tweedejaars -15 judoka en wist zowel de nummer twee van Tsjechië -18 als de nummer twee van Canada -18 te verslaan. Na haar overwinning op een Zweedse werd Iben poulewinnaar en plaatste ze zich voor de halve finale. Hierin versloeg ze de Nederlandse Maaike Hoogeveen (derde van Nederland -18). In de finale moest Iben dan toch uiteindelijk haar meerdere erkennen in de Noorse Brovold. Giovanni Florencia, Devilin Boumans en Celil Uyar werden alle vijfde en vielen zo net naast het podium.

Op zondag stond de categorie -15 jaar op het programma. Iben Olsen, Thimo Wansleeben en Keano Rietdijk werden allen tweede van hun poule en plaatsten zich zo voor de halve finale. Ze wisten hun halve finale te winnen en mochten zo ook strijden in de finale. Celil Uyar kwam ongeslagen in de finale. Het lukte Iben om de finale van de meisjes -48 kg te winnen. Op overtuigende wijze was ze haar Zweedse tegenstandster Skoglund de baas. Na de zilveren medaille van dag één won ze op dag twee, dus een gouden medaille.

Thimo Wansleeben (-46 kg), Celil Uyar (-50kg) en Keano Rietdijk (+60kg) draaiden allen een goede finale, maar konden de winst niet binnenhalen. Met zilver mogen ze huiswaarts keren. Sophie Kuipers won al haar wedstrijden en werd zo kampioen bij de meisjes -32 kg. Jesse Klerks won brons bij de jongens -15 jaar -38 kg. En Zakarya Aun won brons bij de jongens -15 jaar -34 kg.