HZP Schiedam start seizoen in mineur

06-10-2017 Sport Redactie

Kopman Fide Meester John van Baarle (l) en Daniël van Loenen, beiden goed voor winst

SCHAKEN - Schaakvereniging HZP Schiedam heeft de eerste wedstrijd in het schaakseizoen 2017/2018 verloren. Het team verloor afgelopen week van SOF/DZP uit Oude-Tonge.

De doelstelling van HZP dit seizoen is handhaving in de Eerst klasse A. Het team kent dit seizoen geen mutaties, behalve dan dat Theo van Zessen, de teamleider van vorig seizoen, zijn taak voor komend seizoen door Fide Meester John van Baarle zag overgenomen.

Het team van HZP Schiedam trad met de complete basis aan tegen het op papier sterkere team van SOF/DZP. Frans Groeneweg (bord 5, zwart) kwam een pion achter, maar wist af te wikkelen naar een remise eindspel van ongelijke lopers, ½-½. Teamleider en kopman FM John van Baarle (bord 1, zwart) wist na de opening het initiatief naar zich toe te trekken en maakte een pion buit. Even later wist Van Baarle de dame tegen een toren en loper in te rekenen waarna de winst volgde, 1½-½. Daniël van Loenen (bord 2, wit) maakte het zijn tegenstander dermate lastig dat deze in grote tijdnood kwam. Met nog enkele seconden op de klok bezweek de tegenstander en kon van Loenen de felicitaties in ontvangst nemen, 2½-½. Andries Schukking (bord 6, wit) had een offday en kwam niet in zijn spel, 2½-1½. Cees Verhagen (bord 7, zwart) verspeelde een pion, waarna de tegenstander een paard offerde tegen nog eens twee pionnen, de overmacht aan pionnen bleek sterker dan het paard, 2½-2½. Daan van Loenen sr. (bord 8, wit) verspeelde een randpion hetgeen uiteindelijk beslissend was, 2½-3½. Theo van Zessen (bord 4,wit) kwam een pion voor, en leek winstkansen te hebben. Echter na dameruil verwaterde het voordeel en werd tot remise besloten, 3-4. Aad Juijn (bord 3,zwart) miste een tactische kans op pionwinst. De zwarte schijnaanval werd vakkundig weerlegd, en wit nam de aanval over die beslissend bleek, 3-5.
Gerelateerd