HZP Schiedam in finale RSB-beker

22-03-2019 Sport Redactie

FM Van Baarle (r), met naast hem Van Loenen, Juijn en Van Zessen; foto: HZP

SCHAKEN - Het Zwarte Paard Schiedam staat in de finale van het RSB-bekertoernooi. Het schakelde De IJssel uit Moordrecht uit, een tegenstander die hoger werd ingeschat dan de Schiedammers.

Het bekerteam (viertal) van HZP Schiedam heeft in de afgelopen vijf jaar nu drie keer de finale bereikt van de het toernooi van de Rotterdamse Schaakbond. Een prestatie waar de club trots op is.

In de halve finale moest in een uitwedstrijd worden afgerekend met De IJssel. Aad Juijn nam (te) veel risico, zijn tegenstander offerde materiaal maar zag de winnende combinatie over het hoofd, waarna Juijn overnam en eenvoudig het punt scoorde, 0-1. Aan bord 1 kwam Fide-meester John van Baarle wat lastig te staan en bood later remise aan hetgeen geweigerd werd. Toen de tegenstander even verslapte, sloeg Van Baarle alsnog toe, 0-2.

Aan bord 4 speelde invalkracht Theo van Zessen een sterke partij. In een voordelige stelling en tijdnood van zijn tegenstander, bood Van Zessen slim remise aan, de tegenstander kon niet anders dan aannemen, ½-2½. Hiermee was de teamwinst veiliggesteld. Aan bord 2 moest Daniël van Loenen alle zeilen bijzetten na pionverlies. Na langdurig en taai verzet bleek verlies toch onvermijdelijk, 1½-2½. In de finale wacht HZP Schiedam de winnaar van het duel tussen de twee sterke teams van  Spijkenisse en Krimpen aan den IJssel.
Gerelateerd