HZP naar halve finales RSB-beker

31-01-2019 Sport Redactie

Aad Juijn (r) gaat winnend ten aanval; foto: HZP


SCHAKEN - Het Zwarte Paard (HZP) is door naar de halve finale in het RSB-bekertoernooi. De Schiedamse schakers schakelde één van de titelkandidaten uit, Messemaker 1847 uit Gouda.

Het bekerviertal van HZP Schiedam heeft een reputatie als 'cupfighters' - in het recente verleden werd tweemaal de bekerfinale gehaald - en die faam maakten de schakers ook nu waar in de kwartfinales.

Aan bord vier wist teamleider Arjan Schouteren ondanks een pion achterstand de veilige remisehaven te bereiken, ½-½. Aan bord een kwam Fide-meester John van Baarle na een boeiend gevecht remise overeen met de sterke kopman van Messemaker 1847, 1-1. Aan bord drie liet Aad Juijn zijn tegenstander kansloos en overrompelde deze met een mataanval, 2-1. Aan bord twee moest Daniël van Loenen alle zeilen bijzetten. Zijn opponent moest winnen en kwam inderdaad dreigend opzetten, maar raakte in tijdnood. Zeer koel nam Van Loenen de aanval over en sloeg het remiseaanbod van zijn tegenstander zelfs af, tot ontzetting van de teamcaptain en de toeschouwers. Aanname betekende immers de overwinning. Van Loenen had echter scherp gezien dat de stelling naar winst moest leiden en dat gebeurde ook, 3-1.

In de halve finale wacht HZP Schiedam wederom een zeer sterke tegenstander: een uitwedstrijd tegen De IJssel in Moordrecht.

 Gerelateerd