Categorieën

Service

Hermes wil wel samen gebruiken, niet samenwonen

Hermes wil wel samen gebruiken, niet samenwonen
Sport

Hermes wil wel samen gebruiken, niet samenwonen

  • Redactie
  • 28-05-2015
  • Sport
Hermes wil wel samen gebruiken, niet samenwonen
VOETBAL - CRICKET - SQUASH - TENNIS - Hermes DVS is er geen tegenstander van om een nieuw te bouwen complex met meerdere clubs te gebruiken, maar wil wel een eigen clubhuis houden. Van een beheerstichting als nieuwe huisbaas is de vereniging niet gecharmeerd. Dat kan tot ledenverlies en tot verlies aan vrijwilligers leiden. Dat liet Hermes DVS-voorzitter Elenbaas de gemeenteraad weten. Volgens burgemeester Lamers is gedwongen samenwonen in één clubhuis van de baan en kan een vereniging - ook in het geval van een beheerstichting - zelf zijn horeca blijven exploiteren.

Op de vergadering van de gemeenteraad was Marinus Elenbaas, voorzitter van Hermes DVS, gisteravond de enige sportclubvertegenwoordiger die gebruikmaakte van het spreekrecht. Dit in tegenstelling tot de vergadering van de raadscommissie, waarop behalve Hermes DVS ook Spirit, Asvion, VV Kethel Spaland en Ventura van het spreekrecht gebruikmaakten. Inzet was het voorliggende raadsvoorstel ‘Schiedam in beweging, fase 1’. Deze fase heeft directe gevolgen voor Spirit en Asvion, die in Harga samen een nieuwe accommodatie zullen bouwen, en voor de voetballers van Kethel Spaland en de handballers van Ventura, die samen met andere gebruikers (waaronder de volleyballers van Move4U) gaan sporten op het dak van de A4. Indirecte gevolgen heeft het voor Hermes DVS, dat trainingsvelden en parkeergelegenheid buiten de poorten van het eigen complex ziet verdwijnen. Bovendien zijn er in de toekomst gevolgen voor Hermes DVS, dat in een volgende fase aan de beurt zal zijn om te verhuizen naar een nieuw te bouwen complex. Hermes DVS is een omnisportvereniging. Er wordt gevoetbald, gecricket, getennist en gesquasht. In de raadscommissie was Elenbaas vergeten te zeggen, dat Hermes DVS ook nog onderdak biedt aan negentig wielrenners. Die omissie maakte hij gisteren goed.

De voorzitter van deze in 1884 opgerichte sportclub benadrukte dat het voor een goede korte en lange termijnplanning cruciaal is om nu al duidelijkheid te gaan krijgen en mee te praten over de volgende fases van Sport in beweging, al moest fase 1 gisteravond nog aangenomen worden (dat is inmiddels gebeurd, met grote meerderheid). Elenbaas: “Wij maken ons zorgen over onze toekomstige huisbaas die niet langer de gemeente zal zijn maar een beheerstichting. We zijn tevreden met de huidige huisbaas en houden dat graag zo. Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor het functioneren van onze club. Die doen dat met hart en ziel voor hún club. Die zullen dat, zo vrezen wij ten zeerste, niet langer doen voor een beheerstichting. Nu hebben we alle vrijheid, ook om op het laatste moment iets te organiseren. Bijvoorbeeld, als er op zondag gesport is en een team heeft zin om te bbq’en, dan gaan ze naar de winkel en doen dat. We hoeven dat met niemand te overleggen. Als het in de kantine gezellig is en het wordt laat, niemand die ons zegt dat dat niet kan, niemand die op zijn klok loopt te kijken omdat de werktijd van de medewerkers van de stichting erop zit”.

“Dinsdag werden diverse verenigingen door het AD gebeld. Op basis daarvan stond de dag erna een artikel in het AD. Daarin wordt ten onrechte de indruk gewekt dat Hermes DVS pertinent tegen het samen met andere clubs gebruiken van een sportcomplex is. Dat is een misvatting. We zijn daar niet tegen. Waar we wel tegen zijn, is om met andere gebruikers één gebouw te delen. Verlies aan identiteit leidt niet alleen tot een verlies aan vrijwilligers maar veroorzaakt ook leegloop”, zo maakte Elenbaas richting gemeenteraad de opstelling van Hermes DVS helder.

“Hermes DVS en ook andere clubs hoeven zich wat betreft samenwonen geen zorgen te maken”, zei burgemeester Lamers in gesprek met Schiedam24 over de bij de verenigingen bestaande huiver om samen in één huis te moeten wonen. Volgens Lamers is de gedachte losgelaten dat clubs die nu een eigen kantine hebben straks gedwongen samen een kantine moeten gebruiken. Het mag, maar het hoeft niet. Wat betreft het tussen club en gemeente voegen van een beheerstichting nam Lamers eveneens een bij verenigingen bestaande zorg weg, door op te merken dat eigen horeca-exploitatie door de vereniging ook in het model van de beheerstichting mogelijk blijft.

Hermes DVS houdt zaterdag een ‘beach footvolley toernooi en beachparty’. Om dit mogelijk te maken wordt ruim 275 kubieke meter zand de parkeerplaatsen opgereden. In het toernooi spelen teams van vier personen (minimale leeftijd dertien jaar). Per team dienen er minimaal twee spelers lid te zijn van Hermes DVS. “Ik heb verschillende gemeenteraadsleden en wethouders uitgenodigd om mee te doen. Om te laten zien hoe uniek onze vereniging is en wat we allemaal doen. Een lid van de gemeenteraad heeft me al toegezegd mee te doen, Catelijne de Groot. Ik hoop er nog meer te mogen verwelkomen”, aldus Elenbaas.