Hein Meijer versterkt VST in nieuwe competitie

11-09-2017 Sport Redactie

Hein Meijer - kleine foto: Thomy Mbongo; foto's: VST

SCHIEDAM - Damvereniging Van Stigt Thans (VST) heeft zich voor het komende seizoen versterkt met een internationaal grootmeester. Hein Meijer komt van Apeldoorn, de club die stopte. Komende zaterdag begint de nieuwe damcompetitie.

VST heeft nu vijf internationale grootmeesters, drie internationale meesters en twee sterke amateurs. Van nieuwkomer Meijer wordt veel verwacht. Met zijn komst kruipt het tiental van VST in niveau richting de grote concurrenten Hijken en Huissen, aldus de analisten. Die teams hebben ieder zes grootmeesters.

Bijna de helft van het team van VST speelt mee in het komende wereldkampioenschap in Tallinn, in oktober. Daarmee zijn de Schiedammers naar eigen zeggen outsider in de strijd om de landstitel geworden. Tevens heeft het doorschuiven van sterke spelers uit het eerste naar het tweede tot gevolg, dat er een redelijke kans bestaat, dat Van Stigt Thans volgend jaar met twee teams in de ereklasse speelt.

In de competitie zal ook internationaal meester Thomy Mbongo uit Kameroen de gelederen versterken. Hij valt in voor spelers die andere verplichtingen hebben (wereldkampioenschappen jeugd en 64 velden). Net als vorig jaar komt internationaal grootmeester Raimonds Vipulis de belangrijkste wedstrijden over vanuit Letland. Naast reguliere grootmeesters als Anatoli Gantwarg, Rob Clerc en Ron Heusdens, die alweer sinds mensenheugenis voor de vereniging spelen, beschikt het team over de internationale meesters Anton van Berkel, Frits Luteijn en jeugdwereldkampioen Jitse Slump. Beide resulterende spelers Casper Remeijer en Jeroen Kos hebben een ELO hoger dan het gemiddelde van menig ereklasse team. De laatste 'amateurs' in de drie topteams gaan waarschijnlijk de beslissing brengen in de competitie, zo is de verwachting.

Hein Meijer werd in 2001 gedeeld eerste in het kampioenschap van Nederland. In totaal nam hij daaraan twintig keer deel. Hij staat bekend om zijn sterke middenspelbehandeling. In die fase van de strijd pakt hij als een sluipmoordenaar gemiddeld een punt per wedstrijd. Menig tegenstander laat zich verrassen door dit sterke eindschot. Hij is een persoonlijke vriend van Ron Heusdens.

Thomy Mbongo is één van de talrijke Afrikaanse spelers die in het westen nauwelijks bekend zijn. Afrikaanse spelers hebben de handicap dat onderlinge wedstrijden op niveau zeldzaam zijn. Afstanden zijn enorm. Hun ELO blijft daardoor achter. Dammers verdienen hun brood op straat met vluggertjes en hebben zonder internationale doorbraak weinig toekomst. Tegenwoordig woont Thomy in Frankrijk.Gerelateerd