Handbalsters winnen weer

09-12-2018 Sport Redactie/ NHV

Foto: NHV

HANDBAL - Kelly Dulfer won met het Nederlands dameshandbalteam vandaag ook de vierde wedstrijd op het Europees kampioenschap in Frankrijk. Tegen Roemenië werd het 29-24.

De Oranjedames, onder leiding van bondscoach Helle Thomsen, zijn als enige team nog ongeslagen. Roemenië was dat tot vandaag ook.

In Palais de Sports Jean Weille in Nancy scoorde Nederland in de eerste vijf minuten al drie keer. Eerst benutte Nycke Groot een door Kelly Dulfer afgedwongen strafworp, waarna Martine Smeets en opnieuw Nycke Groot voor 3-0 zorgden.

Nadat Roemenië via Melinda-Anamaria Geiger voor de eerste keer scoorde, moest het Nederlands team een flinke tegenvaller verwerken. In een poging om te scoren, raakte Debbie Bont met haar knie keihard het achterhoofd van Groot. De aanvoerster van Oranje keerde niet meer terug binnen de lijnen. Er zal een zogenoemd hersenschuddingsprogramma plaatsvinden om te bepalen hoe het er nu voor staat en wat er later mogelijk is.

Oranje pakte het verlies van Groot goed op. Tegen het fysiek sterke Roemenië deed Nederland geen moment onder en had het, op 6-7 na, steeds een voorsprong. De verdediging speelde geconcentreerd en gaf weinig kansen weg. Cristina-Georgiana Neagu, de gevaarlijke sterspeelster van Roemenië en EK-topscorer aller tijden, werd aan banden gelegd en Oranje ging in aanvallend opzicht heel secuur met de mogelijkheden om. Vlak voor het wisselsignaal bepaalde Martine Smeets vanuit de linkerhoek de ruststand op 11-10.

De beginfase van de tweede helft was uitstekend en indrukwekkend. Estavana Polman opende de score en na een tegentreffer van Eliza Iulia Buceschi zorgden opnieuw Polman en twee keer Bont voor een 15-11 voorsprong. De positieve marge bleef tien minuten lang steeds drie, vier doelpunten: 16-13.

In de fase hierna besliste het geconcentreerd spelende Oranje de wedstrijd door vijf keer op rij te scoren via twee keer Polman, Bont, Lois Abbingh en opnieuw Bont: 21-13. Tussendoor pareerde Tess Wester in het doel de ene na de andere Roemeense pegel. In het laatste kwartier werd de zege veiliggesteld. Kenmerkend voor de Roemeense aanval was dat het in de tweede helft maar liefst twintig minuten duurde voordat er iemand anders dan Buceschi wist te scoren.

Dulfer scoorde in de wedstrijd één keer. Dinsdag speelt zij en haar team tegen titelverdediger Noorwegen.



Gerelateerd