Handbaldames laten weinig heel van Kroatië

• Redactie
  • 05-12-2018

Delaila Amega scoorde maar liefst acht keer tegen Kroatië; foto: NHV

SCHIEDAM - Het Nederlands handbalteam won vanavond ook de derde en laatste groepswedstrijd op het Europees Kampioenschap. Tegen Kroatie stond er aan het eind van de partij een overtuigende 34-23 op het bord.

De Nederlandse bondscoach Helle Thomsen gunde haar vaste basiszeven rust en gunde veel jonge speelsters speelminuten. De Oranjedames plaatsten zich met twee keer winst tegen Hongarije en Spanje al voor de volgende ronde, Kroatië was al uitgeschakeld. De speelsters in het veld  wilden zich waarmaken en zorgden voor geconcentreerd spel. Delaila Amega en Merel Freriks kregen hun eerste speelminuten tijdens het EK.

Het stond al 4-0 voor Kroatië voor het eerst doel trof. ë was op achtervolgen aangewezen. Via 10-5, 11-6 en 12-7 kwam Kroatië toch nog even terug ,tot 13-10. Merel Freriks en drie keer Laura van der Heijden zorgden vervolgens voor een comfortabele 17-10 voorsprong bij het rustsignaal.

Ook na de hervatting was Oranje heer en meester en liep het in snel tempo nog verder weg van de opponent. Bondscoach Helle Thomsen kon het zich zelfs permitteren om Debbie Bont, Lois Abbingh, Nycke Groot, Kelly Dulfer en Martine Smeets helemaal niet binnen de lijnen te brengen. Bij het laatste fluitsignaal was het verschil opgelopen tot elf doelpunten: 34-23.

Delaila Amega scoorde maar liefst acht doelpunten uit negen schotpogingen. Zij werd door de organisatie uitgeroepen tot ‘beste speelster van de wedstrijd’. Merel Freriks schoot uiterst precies vanaf de cirkel met als resultaat vijf goals.

Het Nederlands Damesteam heeft nu drie dagen rust en verhuist van Montbéliard naar Nancy. De eerstvolgende wedstrijd is komende zondag tegen de nummer één van groep D. Als Noorwegen later vanavond met drie doelpunten verschil of meer van Roemenië wint, dan is de Scandinavische titelverdediger de eerstvolgende tegenstander.