Gemeente ziet een nieuwe zelfstandige voetbalclub niet zitten

04-06-2021 Sport Redactie/Schiedammer Online

Het complex van Kethel Spaland op sportpark Willem-Alexander


VOETBAL - Medio mei kwam naar buiten dat een aantal leden van Kethel Spaland zich wilde afsplitsen in een nieuwe voetbalclub KMG, dat staat voor Klein Maakt Gezellig. 

De vv Kethel Spaland is het resultaat van een fusie in juli 2013 tussen zaterdagclub VVK'68 en zondagclub SC Spaland. De club speelde op het knusse Sportpark Kethel, gelegen tussen de woonwijk Kethel en de Poldervaart en het Prinses Beatrixpark. Het complex moest wijken voor woningbouw. In 2017 verhuisde vv Kethel Spaland naar nieuwbouw Sportpark Willem-Alexander, dat voor een belangrijk deel boven de snelweg A4 is gebouwd. Ook de handbalvereniging Ventura verhuisde naar dit complex. Beide verenigingen delen de kantine. De clubs die gebruikmaken van het complex zijn opgezadeld met technische mankementen, zoals scheuren en verzakkingen.

De leden van de nieuwe club zijn op zoek naar een combinatie van seniorenvoetbal op de zaterdag en kleinschalige gezelligheid. Maar waar vind je dan een veld en clubhuis voor je nieuwe zelfstandige vereniging? Het aantal voetbalclubs in Schiedam is de afgelopen decennia teruggelopen en de huidige clubs moeten er alles aan doen hun ledenbestand op peil te houden. Je zou dan kunnen verwachten dat 'inwonen' van een nieuwe club bij een bestaande club voor twee kanten voordelig kan zijn. Dat kan voor een bestaande club betekenen dat er kosten gedeeld kunnen worden en dat er meer kantine-omzet in het laatje komt. Ook als daar een deel van afgedragen zou worden, zou het voor beide clubs profijtelijk kunnen zijn. Maar, 'inwonen' van een nieuwe zelfstandige club bij een bestaande zelfstandige club wordt door de gemeente niet toegestaan. 

Dit is het standpunt van de gemeente: "We streven naar vitale sportverenigingen. Daar zijn er in Schiedam gelukkig veel van. Schiedamse sporters hebben dus al een ruime keuze om een vereniging te vinden waar zij zich het meest thuis voelen.

Uiteraard staat het iedereen vrij een nieuwe vereniging op te richten. De gemeente heeft echter geen mogelijkheden om een nieuwe (voetbal)vereniging te voorzien van eigen velden en een kantine. Het is verenigingen op de sportparken niet toegestaan hun accommodaties onder te verhuren. Op dit moment is er in Schiedam dus niet veel plek voor een nieuwe voetbalvereniging.

We hebben dit besproken met de initiatiefnemers van KMG. Gezien het huidige aanbod aan voetbalverenigingen hebben wij geadviseerd om met een bestaande vereniging in gesprek te gaan en te bekijken welke mogelijkheden er zijn om binnen die vereniging aan de slag te gaan.

Nieuwe sportverenigingen die actief zijn in andere sportdisciplines zijn altijd welkom. We kijken daarbij uiteraard ook naar het al bestaande aanbod. Als er voldoende aanbod is, dan is het advies om daarbij aan te sluiten. Is dat er niet, dan gaan we met hen in gesprek."

 Gerelateerd