Geen Schiedammer gokt op Teunissen

06-07-2019 Sport Redactie

Beeld: AD


SCHIEDAM - Een vlugge telling leert dat 134 'Schiedamse' teams meedingen in het Tourspel van het AD.

Vandaag startte de Ronde van Frankrijk, voor de 106de keer, dit keer vanuit de Belgische hoofdstad, om daar ook te finishen. Het werd een bijzondere rit. Al weken zinspeelden de  chauvinistische Nederlandse media op een eerste Nederlandse gele trui in dertig jaar. Na Erik Breukink moest Dylan Groenewegen daarvoor gaan zorgen. De Amsterdammer heeft een gemene sprint in de benen, won de afgelopen jaren al menig massasprint en moest de ban voor 'Nederland' breken. Omdat de eerste etappe over een relatief vlak parcours werd verreden maakte hij grote kans op de ritwinst en daarmee het eerste geel dit jaar.

Het liep anders.'Knecht' Mike Teunissen moest de sprint voor Groenewegen aantrekken, had zijn kopman tot anderhalve kilometer voor de finish in het wiel, maar hoorde toen een hels kabaal, keek achterom en besefte dat de man waarvoor hij de hele dag in touw was geweest, op het asfalt lag. 'Dan zelf er maar het beste van gemaakt', redeneerde Teunissen, zoals een wielrenner betaamt.

Het werd een sprookje. Teunissen had macht, had ploeggenoot Wout van Aert ook nog bij zich, zat lekker vooraan in de kleine kopgroep die na de valpartij restte en zette zijn sprint aan. Toen de Italiaanse sprinter Sonny Colbrelli langskwam, pikte Teunissen in diens wiel aan, passeerde de nodige knechten die de sprint aantrokken, en wist ook Colbrelli voorbij te gaan. In feite reed er nog maar één man voor hem, maar wat voor renner was dat: sprintkoning en meervoudige wereldkampioen Peter Sagan. 

Maar ook die krachtpatser reed minder hard dan Teunissen, besefte deze. Nog eens gas erop, nog twintig meter, nog tien, Sagan was achterhaald. Nog vijf, erop en erover. Daar was de meet, en zoals alle sprinters als ze als eerste de streep passeren, wist Teunissen: ik heb gewonnen. Op het oog bijna niet te zien, een fotofinish, maar met genoeg verschil. De winst was voor Teunissen. Daarmee scoorde de Limburger de eerste ritwinst in deze tour, en tevens de eerste gele trui voor een Nederlander in dertig jaar. Plus ook groen, voor het puntenklassement.

Geen Schiedammer die Teunissen in zijn of haar team had opgenomen. Raymond Verspuij deed het van de Schiedammers het best bij, als 127ste van alle 22.000 tourspelspelers met het AD.

0,6 Procent van de Schiedammers speelt zodoende mee in het AD-spel, tegen 0,4 procent van de Nederlanders. Overigens had eent wintigtal deelnemers wel Teunissen opgenomen in hun voorspelling... zij zijn de spekkopers in de toto.Gerelateerd