Forse overwinning Oranje niet genoeg voor halve finale

• Redactie
  • 16-11-2022

HANDBAL - De Oranje handbaldames boekten in hun laatste wedstrijd in de hoofdronde van het Europees Kampioenschap ruim gewonnen van Montenegro. De halve finale was en blijft echter buiten bereik van het Nederlands team.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Djurdjina Jaukovic. Al snel schoot Inger Smits de gelijkmaker binnen. Wederom kwam Montenegro op voorsprong, opnieuw was het Smits die vervolgens namens Oranje scoorde. Tot aan 5-5 gingen de teams gelijk op. Voor Nederland scoorden Kelly Dulfer, Bo van Wetering en Laura van der Heijden.

Met twee doelpunten achter elkaar zette Merel Freriks Nederland op een 7-5 voorsprong. Montenegro kon de aansluitingstreffer maken, daarna scoorden Van der Heijden en Dulfer. Yara ten Holte had een knappe redding in huis in de Nederlandse goal. Halverwege de eerste helft zette Van der Heijden het verschil op drie doelpunten: 10-7. Montenegro kwam terug tot 11-10. Daarna kwamen de doelpunten over en weer, tot 15-13. Met een prachtig onderhands schot scoorde Inger Smits. Direct daarna deed Merel Freriks hetzelfde vanaf de cirkel. Vier doelpunten op rij zorgden voor de ruststand 21-15.

Nederland schoot in de tweede helft uit de startblokken, met Freriks en Van Wetering als schutters. De vijfde penalty van Montenegro verdween in het doel. Debbie Bont was trefzeker vanuit de rechterhoek. Ten Holte was belangrijk met knappe reddingen. Via 26-18 werd het na vier doelpunten op rij 30-18. Het snelle aanvalsspel leverde Nederland veel doelpunten op. Estavana Polman en Dulfer knalden de bal in de kruising. Daarna waren er opnieuw vier goals op rij voor Oranje, met onder meer Dulfer trefzeker: 38-22. Eindstand na zestig minuten: 42-25.

Het was niet genoeg voor de halve finale, maar derde in de poule, en daarmee gerechtigd tot een wedstrijd om plek, kan Nederland nog worden.