Fianchetto/HZPS pakt punt tegen koploper Spijkenisse

10-02-2020 Sport Redactie

Invaller Guido Blankenstein speelde een puike partij en won; foto: HZPS


SCHAKEN - Het gecombineerde team van beide Schiedamse schaakverenigingen Fianchetto en HZPS wist dit weekend koploper Spijkenisse in toom te houden; het werd gelijk.

Spijkenisse wist tot nu toe alle voorgaande wedstrijden te winnen. In de strijd met de koploper moest Fianchetto/HZPS het doen met twee invalkrachten. Dat gegeven noopte  teamleider Arjan Schouteren tot een tactische opstelling.

Ben Riksen speelde aan bord 1 en kreeg te maken met een zeer sterke speler (± 400 ELO-punten meer) Riksen bood lang weerstand maar de overmacht werd uiteindelijk te groot, 0-1. Aan bord 6 nam Aad Juijn in de opening grote risico’s, kwam slechter te staan, maar slaagde er toch in om een succesvolle aanval op de vijandelijke koning te lanceren, 1-1. Aan bord 5 kwam Daniël van Loenen niet lekker uit de opening en moest uiteindelijk een kwaliteit inleveren waarna zijn tegenstander het vakkundig uittikte, 1-2. Aan bord 7 kwam Gert Greeuw een pion achter en dat werd hem uiteindelijk fataal, 1-3. Invalkracht Kees van Toor speelde aan bord 8 een puike partij, won een stuk en stelde met vaste hand de winst veilig, 2-3.

Daarop kwam aan bord 2 Fide-meester Michiel van Wissen in tijdnood. Met nog één minuut op de klok nam Van Wissen geen risico en berustte hij in een betere stelling toch maar in remise, 2½-3½. Aan bord 3 zorgde invalkracht Guido Blankenstein voor een regelrechte sensatie: hij wist zijn veel hoger gerate tegenstander (± 350 ELO-punten) een stuk afhandig te maken en voerde het toch nog lastige eindspel vlekkeloos naar winst, 3½-3½. Het lot lag nu in handen van Fide-meester John van Baarle die aan bord 4 speelde. In een zinderend tijdnoodduel (met vele toeschouwers) werd de partij remise, 4-4. Een aansprekende prestatie van de Schiedammers die nu op een gedeelde vierde plaats staan! Volgende wedstrijd is een uitwedstrijd (vrijdag 6 maart) tegen het Rotterdamse RSR Ivoren Toren 1.
Gerelateerd