Fianchetto/HZPS flink onderuit tegen Charlois/Europoort

15-12-2019 Sport Redactie

Guido Blankenstein (l) boekt een verdienstelijke remise; foto: Fianchetto/HZPS


SCHAKEN -Het combinatieteam van beide Schiedamse schaakverenigingen Fianchetto/HZPS ging op bezoek bij het sterke Charlois/Europoort. De Schiedammers werden op een stevige nederlaag getrakteerd.

Teamleider Arjan Schouteren zag zich geplaagd door drie afmeldingen (Daniël van Loenen, Erik Smeekes en Ben Riksen). Bovendien was Schouteren zelf ook verhinderd. De honneurs van teamleider werden waargenomen door Aad Juijn; invallers werden gevonden in de personen van Cenk Ergen, Guido Blankenstein en Gerard Turkenburg. Het strijdplan was simpel: de schade zo beperkt mogelijk houden.

Aan bord 6 verslikte Cenk Ergen al vrij snel op de avond en moest een stuk inleveren, 1-0. Aan bord 3 volgde interim-teamleider Aad Juijn dit voorbeeld, twee te optimische pionoffers leverden niets op en dat betekende 2-0. Invaller Gerard Turkenburg hield aan bord 4 lang stand, maar uiteindelijk wist zijn veel hoger gerate tegenstander Turkenburg volledig in te snoeren en maakte hij het klusje vervolgens bekwaam af: 3-0.

Aan bord 5 hield Gert Greeuw lang stand, remise leek in de maak. Greeuw verrekende zich echter en trok alsnog an het kortste eind: 4-0. Aan bord 7 kampte Jan Zoorob met wat ontwikkelingsproblemen. De tegenstander verkreeg een koningsaanval en maakte het bekwaam uit: 5-0. Aan bord 2 speelde Fide-meester John van Baarle een ongelukkige partij. Vroeg in de partij overzag Van Baarle een stukverlies. Met de moed der wanhoop startte Van Baarle nog een aanval op de vijandelijke koning, maar deze werd bekwaam gepareerd door zijn tegenstander, 6-0.

Aan bord 8 wist invaller Guido Blankenstein op keurige wijze de balans te redden en zorgde er met remise voor dat de Schiedammers op het scorebord verschenen, 6½-1½. Onze hoogstgerate speler, Fide-meester Michiel van Wissen, speelde aan bord 1 een partij uit één stuk. Van Wissen schroefde zijn tegenstander vast en deze kampte daardoor met onontwikkelde stukken, bovendien werkten de overige stukken niet goed samen. Twee pionnen werden buitgemaakt en de vrije a- pion kon ongehinderd naar de overkant lopen. Zo ver liet de tegenstander het niet komen en gaf op, 6½-1½.

De volgende wedstrijd (op 6 februari) is ook geen gemakkelijke, want dan komt koploper en tot nu toe alleswinner Spijkenisse op bezoek.Gerelateerd