Excelsior'20 stopt na honderd jaar met zondagvoetbal

28-03-2021 Sport Redactie/Schiedammer Online


VOETBAL - Excelsior'20 stopt na honderd jaar als zondagclub. "Met pijn in het hart doen we dit", zegt voetbalvoorzitter Zoran Nikolic.

"We zijn diep bedroefd dat we dit besluit hebben moeten nemen. We hadden liever verder gegaan met zowel de zondag- als de zaterdagselectie", zo laat Nikolic weten voor de camera van Jan Willem de Boer.

Excelsior'20 speelt reeds een eeuw voetbal op zondag. Het seizoen 2020/2021 was de club gestart met het ook spelen van prestatief voetbal op de zaterdag. Een trainersstaf voor de zaterdag werd aangesteld, net als een voltallige zaterdagselectie. Begonnen werd in de vierde klasse. In die competitie spelen ook de van oudsher zaterdagclub PPSC en de Schiedamse clubs met rijke zondagvoetbalhistorie SVV en Hermes-DVS. Bij SVV en Hermes-DVS werd nog niet zo lang geleden afgezien van het prestatief zondagvoetbal. SVV heeft nog getracht het seizoen 2020/2021 de zondag te herstarten, maar gaat zich in het komende seizoen opnieuw uitsluitend richten op de zondag. 

Excelsior'20 was dus dit jaar al gestart in de vierde klasse en er waren al enkele wedstrijden gespeeld, waaronder enkele ontmoetingen tegen stadsgenoten. Komend seizoen is de zaterdag ook voor Excelsior'20 de dag waarop men zich prestatief volkomen richt. "Vorig jaar hebben we het signaal al gezien dat het moeilijker zou worden om een voldoende brede selectie in stand te houden voor de zondag. Er is minder toestroom vanuit andere clubs en er is weinig animo in de jeugd om door te stromen naar de zondag A-selectie. We hadden niet verwacht dat de interesse voor de zondag in zo'n rap tempo verder zou afnemen. We willen nu zo snel als mogelijk is hoger op de zaterdag gaan spelen", aldus de voetbalvoorzitter van de zwartwit-gestreepten. 

Het vanuit de vierde klasse zaterdag weer opklimmen zal niet onderschat moeten worden, weet ook Nikolic. "Op papier lijkt zaterdag vierde klasse weliswaar minder dan de zondag tweede klaase, maar in de vierde klasse zitten toch ploegen die sterk zijn. En er wordt ook op een andere manier gevoetbald. Maar de winnaarsmentaliteit die in de groep zit, die blijft behouden", zo ziet Nikolic de sportieve toekomst positief tegemoet.

De eerste tien toezeggingen om vanuit de zondagselectie naar de zaterdagselectie over te stappen zijn binnen, aldus Excelsior'20. Het gaat om Bob van der Waal, Chris Delgado, Joeri Krznaric, Juriaan Buckers, Lorenzo Pireau, Maurice de Bliek, Mitchell Kalabogias, Rens van Troost, Robin Wegman en Roel Peeters.

In Schiedam blijft dan één voetbalclub over die zowel op de zaterdag als de zondag prestatief uitkomt, te weten vv Kethel Spaland. Bovendien is er in onze stad ook de van oudsher zaterdagclub HBSS actief (derde klasse zaterdag).

Het interview met Nikolic vindt u hier.Gerelateerd