Excelsior'20 fijne gastheer voor internationaal jeugdcricket

01-08-2019 Sport Redactie

Foto's: ICC


SCHIEDAM – Echt goed cricket is er te zien, dezer dagen op cricketvelden in Amstelveen, Rotterdam, Voorburg en Schiedam. Daar wordt het Europese kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap van volgend jaar gespeeld door cricketers jonger dan negentien jaar. In Schiedam is het veld van Excelsior'20 het decor voor de jeugdinterlands.

Ook het Nederlands elftal, met daarin Ralph Elenbaas van Hermes-DVS, speelt verdienstelijk, zo oordelen volgers van de wedstrijden. Desondanks is het team uitgeschakeld om in aanmerking te komen voor het ene WK-ticket dat beschikbaar is voor de zes deelnemers.

Vijftien wedstrijden worden er deze week gespeeld, waarvan vijf bij Excelsior'20. Het begon met Frankrijk-Denemarken, daarna Jersey-Schotland, maandag was het Nederland-Ierland en dinsdag nam Nederland het op Thurlede op tegen Denemarken. Vandaag gaat het toernooi zijn vijfde speeldag in, met onder meer Nederland – Jersey.

Nederland verloor al van Schotland en Ierland, de twee teams die qua niveau flink boven de andere teams uitsteken. Schotland won het onderlinge duel tussen de twee en heeft nu de beste papieren op het WK-deelname. Nederland won overigens wel al van Frankrijk en Denemarken.

Bart Kroesen is namens Excelsior'20 'venue-manager' van het toernooi, zegt maar gastheer namens de ontvangende club. Hij heeft een team van 'tien, twaalf vrijwilligers' tot zijn beschikking om te zorgen voor een goede gang van zaken. Zij moeten zorgen voor een grasmat die er 'als een plaatje' bij ligt, goed eten en drinken voor de spelers en de wedstrijdofficials en een goede gang van zaken in zijn algemeen. Volgens Kroesen slagen hij en zijn mensen daarin. “We krijgen de complimenten van de KNCB en de ICC, ze vinden het fijn om hier te komen.” Dat zijn de Nederlandse en internationale cricketbonden die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van het toernooi.

Een bijzonder element van hun werk is... het gokken. Cricket is internationaal zo'n grote sport dat wedstrijden nogal eens gedomineerd worden door goksyndicaten. Wedden op uitslagen van cricketwedstrijden, maar ook op individuele scores en acties van spelers, is in landen als India en Pakistan een grote 'tak van sport'. De ICC hanteert daarom strenge regels rond internationale wedstrijden, waarbij cricketers afgeschermd worden van het publiek, en bijvoorbeeld ook hun telefoons moeten inleveren. Om de jonge spelers alvast te laten wennen aan de gang van zaken, wordt ook op het lopende toernooi aan deze strenge regels vastgehouden. “Zie het maar als het laten wennen van de jonge spelers aan de gang van zaken.”

De voorbeelden zijn bekend van vertegenwoordigers van gokbedrijven die langs de velden loeren op gelegenheden om gokwinsten te maken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de vertraging die er is bij 'live' vertoonde wedstrijden op het internet. “Die 25 seconden vertraging kan net genoeg zijn om lucratieve weddenschappen aan te gaan”, aldus Kroesen. De ICC heeft volgens hem dan ook controleurs op pad, die met een soort smoelenboek van mensen die bekend staan als medewerkers van gokbedrijven op te sporen en in de gaten te houden, ook buiten de hekken van het stadion. “Pas in Nepal is zijn er mensen uit India gearresteerd die informatie doorspeelden over wedstrijden.” Overdreven gedoe? Volgens Kroesen gaat er in het cricket mogelijk tegen een miljard euro aan gokgeld om, veelal illegaal. In Schiedam zijn dezer dagen overigens geen ICC-controleurs aan het werk, zo stelt hij. .

Het plaatsingstoernooi voor het WK onder negentien is volgens Kroesen een 'belangrijk toernooi'. Op het veld staan immers de talenten die het Nederlands team van de toekomst moeten gaan vormen. Amber de Groot van de KNCB bevestigt dat. Volgens haar spelen er zeker jongens in het team die in de toekomst Nederland vertegenwoordigen in het nationale team. Ook volgens haar heeft Excelsior'20 zijn zaakjes goed voor elkaar. “Het loopt soepel allemaal.”

Maandag tegen Ierland waren er volgens Kroesen zo'n honderd, honderdvijftig toeschouwers, familie en vrienden van spelers, maar ook de vaste cricketvolgers. Dat zorgt volgens hem voor een fijne atmosfeer rond het veld – waar de spelers dus wel nadrukkelijk afgeschermd worden van het publiek, ook tijdens 'de thee'. Excelsior'20 verzorgt de catering en boekt de 'leuke' baromzet. “Als club heb je drie inkomstenbronnen: contributie, sponsors en baromzet, dus om je jaarbudget rond te krijgen zijn dit soort wedstrijden meer dan welkom. Van de zorg die de 'groundsmen' hebben besteed aan het pico bello op orde krijgen van het veld, profiteert ook het eerste team, dat een serieuze gooi doet naar een nieuwe landstitel, komende zondag eerste uit tegen de grootste concurrent HCC.

Bekijk de foto'sGerelateerd