Excelsior'20 cricketsenioren starten maandag met trainen

12-05-2020 Sport Redactie

Excelsior'20 Cricket in vergadering om de start van de senioren crickettrainingen voor te bereiden (bron foto twitter Luuk van Troost)

CRICKET - Bij Excelsior'20 is gisteren in het cricketchalet op Thurlede vergaderd over het starten van de crickettrainingen voor de senioren. Die kunnen vanaf aanstaande maandag 18 mei trainen. De cricketjeugd is reeds gestart met trainingen.

"18 mei starten we met de cricketbat- en baltraining voor senioren. Het trainingsschema wordt uitgewerkt. Inventarisaties van onderlinge wedstrijden komen", zo laat cricketvoorzitter Luuk van Troost weten.

Morgen komt speler/trainer/coach Lorenzo Ingram op Schiphol aan. Jos Heggelman van Excelsior'20 gaat de coach van het vliegveld halen. "Lorenzo komt uit Australië en wordt daar voorafgaand aan de vlucht getest op gezondheid, zodat hij hier niet eerst in quarantaine hoeft en maandag meteen aan de slag kan als trainer", zo legt Jos Heggelman van Excelsior'20 uit.

De middelste kooi gaat open voor de training. Maximaal drie verschillende bowlers bowlen op de in de kooi staande batsman. Elke bowler speelt met een eigen bal die gemarkeerd is. De batsman in de kooi mag de bal alleen met het bat slaan; het is niet toegestaan de bal bijvoorbeeld terug te gooien. Voor wat er allemaal wel en niet toegestaan is, heeft de KNCB een uitvoerig protocol op de website geplaatst. Bijvoorbeeld bij een fieldingsessie: alleen vangen, gooien en oppakken. En: "Zorg dat er niet op de handen of cricketballen wordt gespuugd, gekrabd of mee wordt gewreven" en "bij gebruik van leren ballen raden wij aan desinfectiedoekjes te gebruiken om de ballen regelmatig (na iedere oefening en na afloop van de training) schoon te maken."

Tot 1 september zijn onderlinge wedstrijden mogelijk. Dat zijn partijen van leden van één vereniging onderling. Daar gelden ook allerlei regels voor. Bijvoorbeeld bij het runnen dienen beide batsmen elk aan een verschillende kant van de pitch te runnen, elk minimaal 20 centimeter buiten de pitch. De wicketkeeper zit minimaal 1,5 meter achter het wicket. En zo meer.

Deze zomer zouden er bij de senioren drie zondagteams, een zamiteam en een damesteam in het veld hebben gestaan (er zijn zes juniorenteams). "We zullen onder de verschillende seniorenteams inventariseren wat er leeft. Voor de selectie sprekend gaan we, niettegenstaande alle extra regels waaraan we moeten voldoen, liefst zo snel mogelijk aan de slag", zo is de captain van landskampioen Excelsior'20 Tom Heggelman enthousiast over het idee dat hij met ingang van aanstaande maandag weer actief met zijn sport bezig kan zijn. Zoals het er nu uitziet, zijn vanaf 1 september aanstaande officiële wedstrijden zonder publiek mogelijk. Dan is in normale jaren het cricketseizoen net ten einde. Zo vond vorig jaar op 26 augustus na de laatste thuiswedstrijd van Excelsior'20 de huldiging van de landskampioen plaats.

Wellicht is het mogelijk om in het najaar nog enkele wedstrijden tegen andere verenigingen te spelen. Excelsior'20 heeft een afzonderlijk cricketveld dat na het cricketseizoen niet wordt omgetoverd in een of twee voetbalvelden, hetgeen bij veel andere verenigingen wel het geval is. De cricketbond KNCB zal de mogelijkheden om in het najaar wedstrijden te spelen kunnen inventariseren. "Ik zou het heel erg fijn vinden om dit jaar nog enkele echte wedstrijden te kunnen cricketen", zegt Tom Heggelman, "en dan maakt het me niet heel veel uit of het ergens om gaat, en of het landelijk wordt aangepakt of per regio". 

"We willen als KNCB heel graag iets kunnen aanbieden in september, niet alleen voor de hoogste teams, maar voor alle teams, dames en heren, senioren en junioren. Daartoe zijn we eerst aan het inventariseren welke clubs na augustus velden beschikbaar hebben. Excelsior'20 en VRA zijn clubs met een afzonderlijk cricketveld, Kampong heeft meestal wel speling, maar heel veel omnisportclubs hebben andere sporten die juist na de zomer weer beginnen, zoals voetbal, rugby en hockey. We hopen op flexibiliteit en creativiteit binnen de omnisportclubs", zegt Amber de Groot, manager Marketing & Communicatie bij de KNCB. "Waarover we ook moeten denken is het format van eventuele wedstrijden in september. Wordt het bijvoorbeeld T20 of wellicht een nog korter format, worden het losse wedstrijden of worden het toernooitjes?"  

Door de KNCB is in samenwerking met de honkbal/softbal-bond (KNBSB) een brief naar het NOC.NSF gestuurd om te wijzen op de specifieke situatie van de zomersporten cricket, honkbal en softbal. Amber de Groot: "Gezondheid staat voorop, laten we daar duidelijk over zijn. Maar daarvan uitgaande zouden we het als relatief kleine sporten in Nederland, die specifiek zomersporten zijn, toch op prijs stellen als het zo zou kunnen zijn dat de coronacrisis niet zo uitpakt dat we achttien maanden lang onze sporten niet kunnen uitoefenen. Het zijn bovendien sporten waarin goed geregeld kan worden dat de vereiste afstand van anderhalve meter wordt gehouden én met de andere coronavereisten kan worden rekening gehouden. We gaan graag met de NOC.NSF in gesprek om de mogelijkheden van onze sporten te belichten. NOC.NSF is gesprekspartner van het kabinet in dezen. We hopen dat er dus toch iets mogelijk zal zijn om eerder dan 1 september op een veilige manier wedstrijden te kunnen houden."Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date