Ex-Schiedammer Europees kampioen

01-08-2020 Sport Redactie


PETANQUE - Het had zo mooi kunnen zijn: Schiedam een Europees kampioen rijker. Maar Koen Wentink verhuisde afgelopen jaar van Schiedam naar Almelo, zodat ze nu daar in Twente een kampioen kunnen verwelkomen.

Wentink - zijn vrienden en klasgenoten uit Schiedam zullen dat zeker nog weten - is een bijzondere kampioen. Hij speelt petanque - 'als ze me vragen zeg ik dat ik op jeu de boules zit'. Hij won met het Nederlands team voor beloften een Europese titel in een toernooi dat digitaal werd afgewerkt. Daar waren twee weken voor nodig.

Het toernooi kon digitaal worden gespeeld omdat het niet ging om het spel van zo dicht mogelijk blij de kleine bal komen en daarbij andere spelers dwarszitten - het plaatsen - maar om het 'schieten': drie ballen op zeven, acht of negen meter afstand plaatsen en die dan van links naar rechts wegkaatsen.

Op een livestream op Facebook konden de spelers elkaar volgen - en de jury toezien dat er eerlijk werd gespeeld.

Mentink is zeventien en speelt al een jaar of zeven. Uiteraard in het begin vooral in Frankrijk, op vakantie.

Hij vindt in Oost-Nederland maar amper leeftijdgenoten in zijn sport. "Maar in Zuid-Holland, waar ik vandaan kom, zijn er best veel kinderen die het spelen." Misschien ook om die reden bekwaamt de voormalig-Schiedammer zich ook in een andere sport: kickboksen.Gerelateerd