Categorieën

Service

Eerland mikt op top zestien

Eerland mikt op top zestien
Sport

Eerland mikt op top zestien

  • Redactie
  • 03-10-2018
  • Sport
Eerland mikt op top zestien

Foto: Fb Britt Eerland


TAFELTENNIS – Het topzestientoernooi in Montreux is het grote doel van Britt Eerland, na het bereiken van de 41ste positie op de wereldranglijst van de dames. Zij heeft 7882 punten.

Eerste horde voor de Schiedamse tafeltennisster wordt het bereiken van het toernooi in Zwitserland, februari komend jaar. “Ik wil graag meedoen op de top zestien van Europa. De laatste keer stond ik vijftiende, zestiende, maar mocht er iemand extra meedoen uit het organiserende land, dus ik viel af.”

Om de positie van Eerland op de wereldranglijst te vertalen naar Europa is een lastig verhaal. Tafeltennis is natuurlijk een Chinese en Aziatische sport en heel wat oosterse speelsters blijken de weg naar landen in Europa en elders gevonden te hebben, al was het maar om de concurrentie in eigen land te ontlopen. Zo speelt Li Jie voor Nederland; zij staat op de jongste wereldranglijst op een zestiende plaats, vanaf achttien.

“Nu sta ik twaalfde in Europa”, aldus Eerland. Op de Europese ranglijst dus. “Onder die twaalf staan ook de nodige niet-oorspronkelijke Europeanen.” Als je kijkt naar de niet-Aziatische speelsters op de wereldranglijst, inbegrepen die nu voor een ander land uitkomen, hoeft Eerland maar zes andere speelsters voor zich op de lijst te dulden.

Beste tafeltennisster ter wereld volgens de ranglijst is Zhu Yuling, gevolgd door twee landgenotes. Ding Ning steeg van zes naar twee en Liu Shiwen daalde van twee naar drie op de lijst. Vierde is een dame uit Japan, vijfde en zesde weer twee Chinesen, dan een vrouw uit Taiwan, twee Japansen, een Chinese, een speelster uit Singapore, dan eentje uit Korea, vervolgens een Hong Kongse, afijn, Azië-boven.

De beste niet-Aziatische is een speelster waar Eerland slechte herinneringen aan heeft, een Moldavische. Twee weken geleden op het Europees Kampioenschap in Spanje verloor Eerland van deze Sofia Polcanova in de achtste finales. Daarvoor won Eerland van Natalya Partyka (gestegen naar nummer 57 op de ranking) en Alina Nikitchanka (nu nummer 163). Polcanova heeft 11.263 punten.

Met die overwinningen steeg Eerland dus naar plek 41, vanaf 44. Over die plek zij Eerland eerder: “Die positie betekent heel wat voor mij.” Het drukt haar prestaties van het afgelopen jaar uit. “Dat was voor mij een goed seizoen, over het algemeen. In de competitie, de Champions League en internationaal.”

“Dat begon al op het Europees Kampioenschap (voor teams, in Luxemburg -red.), waar we derde werden, wat al een teamprestatie was. Ik won er van een goeie Europese Chinees, waar ik op de Olympische Spelen nog van verloor (Liu Jia -red.) en nu won ik daar met 3-0 van. Dan kan je wel zeggen dat ik mee aan het doen ben met de Europese top. Later op het Wereldkampioenschap won ik van oud-Europees kampioene Andrea Pavlovic.”

Op het Wereldkampioenschap speelde Eerland ook tegen de Hongaarse Georgina Pota, op de ranglijst hoger gerankt (nu op 28) dan de Schiedamse. “Waar ik al zes keer van verloren heb en nu eindelijk won ik.” Om dergelijke partijen is het Eerland te doen.

“Ik speel wel goed nu, maar ik merk dat ik er aan het begin van het seizoen nog een beetje in moet komen. Dat heb ik altijd.” Haar streven is om de topvijftigpositie te behouden. “Normaal gesproken gaat het op de ranking altijd met ups en downs. Er zijn vier verschillende toernooien waarop je punten kunt scoren, een moeilijk systeem. De hele goeie toppers kunnen al die toernooien spelen, waar ze extra punten krijgen.” Voorheen werd er ook gerekend met de kracht van de tegenstander die je versloeg of waar je van verloor. “Nu gaat het gewoon weer met punten voor iedere ronde dat je verder komt. Dat betekent wel dat je veel meer toernooien moet spelen.” Eerland is daarom blij afgelopen zomer de overstap de hebben gemaakt van de Franse club Saint-Quintin naar TuS Bad Driburg in Duitsland. “Daar speel je iets minder wedstrijden en in weekend. Dat is makkelijker te combineren met de grote toernooien.”