De vlag wappert bij Los Amigos

01-04-2018 Sport Redactie


SCHIEDAM – De vlag wappert bij Los Amigos. De tennisvereniging in het Volkspark is klaar voor een nieuw seizoen. Vandaag werd het clubhuis opnieuw in gebruik genomen. Precies een jaar na een allesverzengende brand.

De vlag ging in top – naar een nieuw ontwerp –, de deuren van het clubgebouw gingen voor het eerst van slot, er werd een balletje geslagen. Op het naastgelegen veld van Van Vliet, dat wel, want de eigen drie banen waren nog niet klaar om bespeeld te worden.

Zo werd het ondanks het wat trieste weer een feestelijke dag van opluchting, nadat het voortbestaan van de club aan een zijden draadje hing.

Want wat doe je als een brand een clubhuis voor een deel in de as legt en zwartblakert en je vervolgens moet knokken om financieel het hoofd boven water te houden? Doorknokken allicht, zo stellen ze bij Los Amigos.

Ria Kers, bestuurder van de club, legt uit: “Geen clubhuis betekent voor een gemiddelde tennisvereniging ook geen inkomsten. Natuurlijk zijn er de contributies, maar we moeten bestaan van de baromzet.”

Kers kwam ruim vijftien jaar geleden bij de club, samen met haar medetennissers van The Smashing Fellows, die samengingen met en op de velden van Los Bigotes – 'de snorren'.

De vereniging kent momenteel zo'n honderd leden, die over het algemeen als 'zeer ervaren spelers' te typeren zijn. “Het blijft een kleine club.” Op zaterdag spelen twee herenteams, op zondag drie mixedteams. Zij konden het afgelopen jaar doorgaan in hun competities, vooral dankzij de steun van buurman Van Vliet, die onderdak bood aan de tennissers. Zo was het alleen het Open Toernooi (in juli) dat niet kon doorgaan. “Daarvoor moet je verlichting hebben, want het toernooi wordt 's avonds gespeeld. Maar met de brand was ook het bedieningspaneel voor de lichtmasten kapotgegaan.”

Het nieuwe clubhuis heeft de contouren van het oude. “De buitenmuren zijn blijven staan. Binnen is alles afgebroken. Kleedkamers, wc, keuken, alles zag pikzwart van het roet. Alles is op dezelfde plaats teruggekomen, maar dan vernieuwd.“

Dat had nog wel wat voeten in de aarde. De verzekeraar wilde niet over de brug komen, in ieder geval niet met het bedrag waarop de club dag recht te hebben. “Ja, dat is een kwestie van de kleine lettertjes hè. Maar het is goed gekomen.” Verzekeringsmaatschappij en club vonden elkaar ergens halverwege. Anderen maakten de herbouw van het clubhuis definitief mogelijk. “Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., het De Grootfonds en de gemeente Schiedam kwamen met een mooie donatie”, aldus Kers. In totaal kost de herbouw vier ton.

Dat is ook omdat verschillende partijen in de uitvoeren zich van hun beste kant lieten zien. “Bouwbedrijf Van de Tempel heeft meeonderhandeld met de verzekeraar en heeft daarna de herbouw verricht. Een lid van de club is verder eigenaar van een elektrotechnisch bedrijf en heeft de elektra aangelegd, maar niet maximaal gerekend. En ook de schilder is een clublid.”

Zo kan Los Amigos vooruit met een nieuw clubgebouw. En het bleef nog lang ietwat onrustig.

Bekijk de foto's
Gerelateerd