De spelen zijn begonnen voor Britt en Nouchka

24-07-2021 Sport Redactie

Britt Eerland voorop, hieronder, ook in oranje jurk tussen de jasjes, Nouchka Fontijn; beeld via NOS


TOKIO - De Olympische Spelen zijn begonnen, met een sterke Schiedamse inbreng. Nouchka Fontijn en Britt Eerland liepen gisteren mee in het defilé van sporters tijdens de openingsceremonie.

Samen met enkele tientallen Nederlandse sporters en enkele officials liepen zij achter Churandy Martina en Keet Oldenbeuving met de Nederlandse vlag door het olympisch stadion van Tokio, Eerland voorop. Fontijn volgde verderop in de oranje-delegatie achter de oudste en de jongste Nederlandse sporter. Nederland was als 39ste land aan de beurt, tussen de ruim tweehonderd deelnemende landen.

Team NL is groter dan ooit, met een kleine driehonderd sporters, inclusief reserves. Tot dusver was de afvaardiging op de spelen van Peking in 2008 de grootste, met 240 Nederlandse sporters die in actie kwamen. In 34 van de vijftig olympische disciplines doet tenminste één landgenoot mee.

De openingsceremonie voltrok zich voor lege tribunes; voor de sporters was er evenmin de gelegenheid tot ontmoeting met sporters uit andere landen. De oranje-delegatie reed na de ronde door het stadion direct in de bus terug naar het olympisch dorp. Toch was van menig gezicht de opluchting en ook blijdschap af te lezen: we zijn er, negatief getest, de Olympische Spelen zijn begonnen!

Bekijk de foto'sGerelateerd