Dammers VST walsen over SNA heen

27-11-2016 Sport Redactie

Jitse Slump peinst, Anatoli Gantwarg kijkt toe

DAMMEN - Van Stigt Thans pakte in de zesde ronde van de nationale damcompetitie uit tegen SNA. Volgens dammer Frits Luteijn werd het 'een waar bloedbad'.

Zeven partijen werden gewonnen met een ongekende score van 16-4. Voor de stand in de competitie was het effect beperkt: VST stijgt van vier naar drie. Concurrent Wageningen ging kopje onder tegen lijstaanvoerder Huissen en moest zijn derde plaats afgeven.

SNA trad naast het eerste bord Alexander Schwarzman, aan met een reeks jonge spelers. Een grootmeester is in deze klasse wat weinig. SNA heeft recentelijk het budget flink teruggeschroefd: alleen oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman is nog een betaalde speler. Geprobeerd wordt om wedstrijden te winnen met negen remises en een overwinning van Schwarzman. "Dat lukt soms, maar vaak ook niet", aldus Luteijn. "Week in week uit op remise spelen eist bovendien zijn tol. Verenigingen als Huissen en Van Stigt Thans doen dat anders: speelplezier is belangrijk. Iedereen mag voor zijn kansen gaan. Dat er zo nu en dan een nederlaag valt wordt op de koop toe genomen. Het gaat om de lange termijn. Je kunt niet twintig jaar in top meedraaien met een klein budget, als je niet aan ontwikkeling van de eigen spelers doet."

De tactiek 'negen remises aan de lagere borden en een overwinning van Schwarzman' liep ditmaal niet helemaal zoals bedoeld. De eerste Schiedammer die lak had aan die tactiek, was aspiranten-jeugdwereldkampioen Jitse Slump. 

Daarna volgde Raimonds Vipulis, die uit het niets een meervoudige combinatie tevoorschijn toverde. Eerst gingen er vijf stukken vanaf, daarna drie naar dam. Best imponerend. Jeroen Kos boekte zijn eerste overwinning. Hij stond erg goed, maar de vlotte opgave van de tegenstander kwam toch als een verrassing. 

Frits Luteijn stond de hele partij goed. Maar het was niet helemaal duidelijk of het genoeg was. In een subtiel eindspelletje werden beide punten veiliggesteld. Iedereen kwam daarna vragen of hij wel eerlijk aan de punten was gekomen. In de eindfase van de wedstrijd kwamen er nog drie overwinningen bij. De drie grootmeesters Rob Clerc, Anton van Berkel en Ron Heusdens smaakten het zoet van de overwinning. Voor Anton van Berkel was dat inmiddels de vijfde overwinning. Hij staat daarmee op de vierde plaats van de topscoorderslijst.Gerelateerd