Damcompetitie begint met aanpassingen

12-09-2020 Sport Redactie

Hein Meijer zit er klaar voor: de nieuwe competitie; foto: VST


DAMMEN - De nieuwe damcompetitie heeft te duchten onder de Coronacrisis. Oudere spelers laten het afweten en spelers uit het buitenland krijgen het moeilijk om de Nederlandse competitielokalen te bereiken.

Aanstaande zaterdag begint de nieuwe damcompetitie, met twee teams van Van Stigt Thans. De KNDB heeft vanwege Corona besloten tot wat aanpassingen, onder het motto dat niet spelen erger is voor de sport, dan spelen met restricties. Zo zullen de teams niet bestaan uit tien spelers, maar uit acht.

Veel spelers zitten qua leeftijd in de risicogroep en er zijn er die vacant laten gaan. Er zijn reisbeperkingen. Desondanks lijkt het erop dat de meeste clubs erin zullen slagen een enigszins normaal team in het veld te brengen. Knelpunten zitten bij clubs in de grensstreek. Het is lastig om een team op de been te brengen als de helft van de spelers uit België komt.

Het wordt ongetwijfeld een geweldig avontuur, zo stelt Frits Luteijn namens Van Stigt Thans. Allerlei maatregelen zijn getroffen om te voldoen aan het protocol. "Hijken is regerend kampioen. Sinds jaren geldt Van Stigt Thans als belangrijke concurrent. Drie jaar terug wist het zelfs Hijken verrassend af te troeven en de titel te pakken. Vorige jaren lukte dat net niet. Dit jaar nieuwe kansen. Huissen is dit jaar een belangrijke concurrent met name dankzij het spelen met achttallen. Nummer twee van vorig jaar Culemborg speelt met een jeugdspeler en is daardoor wat teruggevallen."

Een nieuw kampioenschap zal behaald moeten worden met grotendeels hetzelfde team als vorig jaar, bestaande uit vier grootmeesters, drie internationaal meesters en een speler die ieder moment meester kan worden. Jeugdspeler Jitse Slump heeft op het ogenblik een A-status en traint mee met de Nederlandse top. Het is denkbaar dat hij binnen afzienbare tijd grootmeester wordt. Ook Casper Remeijer heeft de afgelopen jaren een enorme sprong gemaakt en plaatste zich tweemaal voor het Nederlands kampioenschap. "Echter, deze ongekende weelde valt nog steeds in het niet in vergelijking met Hijken, dat speelt met zeven grootmeesters en een meester, waaronder wereldkampioenen Roel Boomstra en Harm Wiersma." 

Van Stigt Thans moet het doen zonder super-grootmeester Vadim Virny. "Voor de rest speelt iedereen, ondanks meerdere 60+-spelers." Ook in andere teams vallen links en rechts wat gaten. De grootste bedreiging vormen de reisbeperkingen. De drie dragende Afrikaanse spelers (Aligna, Mbongo en Niami) van het tweede, dat dit seizoen ook in de hoogste klasse uitkomt, komen uit Noord-Frankrijk. "De eerste ronde speelt het eerste tegen het tweede. Dat reduceert het probleem", aldus Luteijn. Later in de competitie wordt de situatie volgens hem voor het tweede nijpender als de huidige reisbeperkingen in stand blijven.Gerelateerd